— vrijdag 11 juni 2021, 15:58 | 0 reacties, praat mee

Rusland weert Duitse journalist van EK

Het voetbaldorp dat wordt wordt opgezet in St. Petersburg. - © Alexander Demianchuk / TASS

Rusland heeft volgens de Duitse omroep WDR de accreditatie ingetrokken van een Duitse journalist die verslag zou doen van de wedstrijden van het EK voetbal in Sint-Petersburg. Ondanks dat de Europese voetbalbond UEFA de accreditatie van ARD-journalist Robert Kempe al in mei had goedgekeurd.

De accreditatie zou nu door de Russische autoriteiten zijn ingetrokken na een ‘achtergrondonderzoek’, meldt WDR. WDR-hoofdredacteur Ellen Ehni noemt dat “een beperking van de persvrijheid, wat voor ons niet acceptabel is”.

Kempe werkt al ruim tien jaar bij de tv-zenders WDR en ARD. Hij doet onder andere verslag van de verbanden tussen sport en politiek. Hij heeft zich in het verleden ook kritisch uitgelaten over het WK in Rusland. Meest recent schreef hij nog over de connecties van het Russische staatsbedrijf Gazprom in het Europese voetbal. Gazprom is de grootste aandeelhouder van de voetbalclub Zenit St. Petersburg en een van de sponsors van het EK 2020. “De relatie tussen Gazprom en de UEFA is hecht en naar mijn mening gaan ze verder dan een normale sponsorrelatie”, zei Kempe eerder in een podcast.

Volgens de UEFA blijft Kempe nog wel welkom in de andere tien steden waar het EK gespeeld wordt. Meer bij DW / Sportschau

 

Bekijk meer van

WDR Robert Kempe ARD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.