NVJ compleet lid

— zaterdag 2 september 2023, 07:36 | 0 reacties, praat mee

Rusland heeft journalist en Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov toegevoegd aan de lijst met ‘buitenlandse agenten’

Rusland heeft journalist en Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov toegevoegd aan de lijst met ‘buitenlandse agenten’
© AFP / Alexander NEMENOV

Rusland heeft journalist en Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov toegevoegd aan de lijst met "buitenlandse agenten". De autoriteiten gebruiken deze titel vaak om critici het zwijgen op te leggen. Laatste wijziging: 2 september 2023, 08:48

Het ministerie van Justitie zei dat Moeratov “buitenlandse platforms gebruikte om meningen te verspreiden die gericht waren op het vormen van een negatieve houding ten opzichte van het buitenlandse en binnenlandse beleid van de Russische federatie”.

Moskou beschuldigt Moeratov ook van het verspreiden van berichten van andere buitenlandse agenten. Het etiket ‘buitenlandse agent’ vereist dat individuen hun financieringsbronnen openbaar maken. Ook moeten ze hun publicaties, inclusief berichten op sociale media, voorzien van een disclaimer. Doen zij dit niet dan riskeren ze forse boetes.

Novaja Gazeta
De 61-jarige Moeratov is de hoofdredacteur van de krant Novaja Gazeta, dat kritisch over het Kremlin bericht. Een jaar geleden werd in Rusland de mediavergunning van de krant ingetrokken. Sinds 2000 zijn zes medewerkers van de krant vermoord, onder wie onderzoeksjournalist Anna Politkovskaja in 2006. In 2021 kreeg Moeratov de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting.

Veel onafhankelijke Russische journalisten werken vanuit het buitenland, maar Moeratov werd onlangs nog in Rusland gezien. Hij maakt deel uit van het juridische team van mensenrechtenactivist Oleg Orlov, die terecht staat voor het “in diskrediet brengen” van het leger.

Bekijk meer van

Rusland Dmitry Muratov

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.