— dinsdag 3 december 2013, 17:20

Rusbridger bij commissie om NSA-lek

UPDATE Alan Rusbridger, de hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian, is gehoord door een commissie terreurbestrijding. Diverse ministers en inlichtingendiensten hebben The Guardian beschuldigd de nationale veiligheid op het spel te hebben gezet na publicaties over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ op basis van geheime informatie van klokkenluider Edward Snowden. Voor de commissie krijgt Rusbridger de mogelijkheid op deze aanklacht te reageren. Volgens hem blijven de beschuldigingen vaag en is er weinig bewijs voor die beschuldiging.

Rusbridger krijgt veel vragen over de hoeveelheid documenten die Snowden heeft gelekt en wie welke documenten heeft. Snowden heeft diverse datasets verspreid. The Guardian heeft zo’n 58.000 geheime documenten en heeft op enig punt samengewerkt met de New York Times. Commissielid Michael Ellis vind dat Rusbridger strafbare feiten heeft gepleegd, volgens de terrorismewetgeving, en krijgt later bijval van Mark Reckless. Hij vraagt zich af of Rusbridger vervolgd moet worden. Volgens Rusbridger hangt dat af van je standpunt met betrekking tot een vrije pers. De Amerikaanse minister van Justitie heeft gezegd dat hij geen journalist aanklaagt die zijn werkt doet.  Het was vooral de druk van de overheid aan het adres van The Guardian die de Britse krant er toe brachten te gaan samenwerken met The New York Times.

Op een eerdere vraag of Rusbridger weet waar de andere documenten zijn, geeft hij ontwijkend antwoord. “Het verhaal loopt nog en daarom is het voor mij niet verstandig om precies te zeggen waar de documenten zijn.” Ook zegt hij dat alleen Snowden waarschijnlijk weet of iedereen dezelfde datasets heeft gekregen. Voor meer informatie is er een blog bij The Guardian over dit onderwerp

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.