— vrijdag 13 maart 2020, 10:28 | 0 reacties, praat mee

RSF opent digitale persvrijheidsbibliotheek in computergame Minecraft

© Reporters sans Frontierès

Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) heeft donderdag een digitale persvrijheidsbibliotheek geopend in de computergame Minecraft. The Uncensored Library bevat boeken die verboden zijn in hun land van herkomst. In de bibliotheek kunnen journalisten uit vijf landen (Egypte, Mexico, Rusland, Saudi-Arabië en Vietnam) hun stem laten horen. Daarnaast is er ook een rapport over de persvrijheid in 180 landen te lezen.

Dat schrijft Mashable. The Uncesored Library bevat onder andere werk van de journalisten Javier Valdez, Yulia Berezovskaia en Jamal Kashoggi, die in oktober 2018 werd vermoord op de Saudische ambassade in Turkije.

RSF wil vooral jonge mensen bereiken met The Uncensord Library, die geopend werd in het kader van de Internationale Dag tegen de Internetcensuur. De organisatie maakte op dezelfde dag ook een lijst bekend met de ergste digitale roofdieren.

The Uncensored Library is alleen te bezoeken in Minecraft. “Zelfs in landen waar bijna alle media zijn geblokkeerd of worden gecontroleerd is de meest succesvolle game ter wereld nog steeds toegankelijk”, schrijft RSF op de website van het project. “RSF gebruikt deze omweg om internetcensuur te omzeilen en de waarheid naar buiten te brengen.”

In Minecraft kunnen spelers hun eigen wereld opbouwen door blokken te maken en te vernielen. De game wordt vaak vergeleken met een digitale vorm van LEGO.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.