RSF: online intimidatie journalisten treurig voorspelbaar

Journalisten die online worden lastig gevallen of geïntimideerd, kiezen vaak voor een vorm van zelfcensuur om erger te voorkomen. Vooral vrouwelijke journalisten hebben het zwaar, blijkt uit een studie naar online intimidatie van journalisten, uitgevoerd door Reporters sans Frontières (RSF).
Of het nu gaat om geobsedeerde individuen, groepen of professioneel georganiseerde trollenlegers, het einddoel is hetzelfde: journalisten het zwijgen opleggen. RSF heeft voor het onderzoek Online harassment of journalists: the trolls attack maandenlang online aanvallen op journalisten geanalyseerd.
De intimidatie volgt een voorspelbaar patroon van desinformatie, versterking en intimidatie, aldus RSF. Eerst wordt een kritisch journalistiek bericht ‘verzopen’ in nepnieuws of regeringsgezinde berichten. Daarna volgt commentaar op het bericht, versterkt op sociale media met bots of algoritmes. Daarna worden de makers van het artikel geïntimideerd, beledigd en bedreigd in de hoop dat ze in de toekomst zullen zwijgen.
De intimidatie is ook zeker geen Europees of Amerikaans fenomeen: RSF vond vrijwel overal ter wereld voorbeelden van deze intimidatie. Soms worden accounts van journalisten gericht gehackt, in de hoop na overname schadelijke berichten uit naam van de journalisten te verspreiden en zo reputatieschade toe te brengen.
Het rapport eindigt met een nuttige tips voor wie belaagd wordt of daar een risico op loopt: overweeg je accounts privé te zetten, bedenk of je foto’s online zet die mogelijk misbruikt kunnen worden, zorg dat whois-adresinformatie van domeinnamen in je bezit geen adresgegevens bevatten en zorg dat je wachtwoordenbeheer op orde is.
Ben je slachtoffer van een aanval, informeer je collega’s en leiding, maak screenshots en rapporteer misbruik en intimidatie bij de platformen waarop het plaastvindt. Hou een zwartboek bij of draag dat over aan een vriend of collega als je dat niet trekt. Meer bij Reporters sans Frontières
Praat mee