training eu starters

— donderdag 26 juli 2018, 13:29 | 0 reacties, praat mee

RSF: online intimidatie journalisten treurig voorspelbaar

RSF

Journalisten die online worden lastig gevallen of geïntimideerd, kiezen vaak voor een vorm van zelfcensuur om erger te voorkomen. Vooral vrouwelijke journalisten hebben het zwaar, blijkt uit een studie naar online intimidatie van journalisten, uitgevoerd door Reporters sans Frontières (RSF). Laatste wijziging: 26 juli 2018, 13:42

Of het nu gaat om geobsedeerde individuen, groepen of professioneel georganiseerde trollenlegers, het einddoel is hetzelfde: journalisten het zwijgen opleggen. RSF heeft voor het onderzoek Online harassment of journalists: the trolls attack maandenlang online aanvallen op journalisten geanalyseerd.

De intimidatie volgt een voorspelbaar patroon van desinformatie, versterking en intimidatie, aldus RSF. Eerst wordt een kritisch journalistiek bericht ‘verzopen’ in nepnieuws of regeringsgezinde berichten. Daarna volgt commentaar op het bericht, versterkt op sociale media met bots of algoritmes. Daarna worden de makers van het artikel geïntimideerd, beledigd en bedreigd in de hoop dat ze in de toekomst zullen zwijgen.

De intimidatie is ook zeker geen Europees of Amerikaans fenomeen: RSF vond vrijwel overal ter wereld voorbeelden van deze intimidatie. Soms worden accounts van journalisten gericht gehackt, in de hoop na overname schadelijke berichten uit naam van de journalisten te verspreiden en zo reputatieschade toe te brengen.

Het rapport eindigt met een nuttige tips voor wie belaagd wordt of daar een risico op loopt: overweeg je accounts privé te zetten, bedenk of je foto’s online zet die mogelijk misbruikt kunnen worden, zorg dat whois-adresinformatie van domeinnamen in je bezit geen adresgegevens bevatten en zorg dat je wachtwoordenbeheer op orde is.

Ben je slachtoffer van een aanval, informeer je collega’s en leiding, maak screenshots en rapporteer misbruik en intimidatie bij de platformen waarop het plaastvindt. Hou een zwartboek bij of draag dat over aan een vriend of collega als je dat niet trekt. Meer bij Reporters sans Frontières

Bekijk meer van

Reporters Sans Frontières

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.