— woensdag 24 maart 2021, 08:33 | 0 reacties, praat mee

RSF begint rechtszaak tegen Facebook wegens misleiding

December 2020: een demonstrant met Zuckerberg-hoofd bij het kantoor van de Europese Commissie, op de dag dat plannen voor een digitale eenheidsmarkt werden getekend | AFP

Facebook overtreedt de eigen gebruiksvoorwaarden door, ondanks beloften, geen veilige omgeving voor gebruikers te bieden. Dat stelt persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) in een rechtszaak tegen het platform, deze week aanhangig gemaakt in Frankrijk.

Volgens RSF zijn de beloofde inspanningen van Facebook om te zorgen voor een beschermde, veilige en foutvrije omgeving “grotendeels gelogen”. RSF verwijst naar de realiteit van desinformatie, nepnieuws en haat op het platform.

Dat er nu eerst in Frankrijk wordt geprocedeerd komt door hoge straffen in het consumentenrecht op misleiding. Bovendien zijn er daar 38 miljoen Facebook-gebruikers, waarvan er 24 miljoen die het platform dagelijks gebruiken.

Facebook adverteerde eerder dit jaar in Franse media over hun inspanningen om valse informatie de kop in te drukken, in het bijzonder om gebruikers betrouwbare informatie rond het coronavirus te bieden.

RSF zegt dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat Facebook eerder een hub van desinformatie rond het virus is. Alleen in het laatste kwartaal van 2020 zou volgens Duits onderzoek minstes 1,2 miljard keer zijn verwezen naar misleidende sites.

“Aangezien de gebruiksvoorwaarden van Facebook wereldwijd identiek zijn, heeft een rechterlijke uitspraak in Frankrijk over misleiding potentieel een wereldwijd effect”, schrijft RSF over de stap. Ze overwegen in meerdere landen rechtszaken te beginnen. Meer bij Reporters sans Frontières

Bekijk meer van

RSF Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.