website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Roto Smeets: printmarkt blijft krimpen

Lars Pasveer — Geplaatst in cijfers op donderdag 21 augustus 2014, 14:26

Nieuws

Roto Smeets Group (RSG) constateert in het halfjaarbericht een ‘ongekende daling’ in de markt van bedrijven waar de groep zich op richt. In de tijdschriftenmarkt is het volume sterk afgenomen, waarbij het merendeel met 10 tot 20 procent inzakte. “Van de grootste Nederlandse tijdschriften zijn er maar enkele die qua oplage gelijk zijn gebleven of gestegen”, aldus RSG. De opbrengsten zijn over het eerste half jaar gedaald naar 120,9 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog 133 miljoen euro. De bedrijfstak is ongezond, stelt topman Joost de Haas. Er is sprake van structurele overcapaciteit. Verder is er schaalvergroting nodig. “Dat kan maar op twee manieren: door faillissementen of door samenwerking. Iedereen is gebaat bij een beheerste en gecontroleerde capaciteitsreductie”, aldus De Haas.

RSG werkt om die reden samen met andere partijen. Het wil voor 2015 een joint-venture starten met een niet nader genoemde ‘vooraanstaande speler’. Eerder uitgevoerde reorganisaties en een intern efficiencyprogramma hebben volgens RSG al een kostenbesparing van 14 miljoen opgeleverd.

Door de slechte markt zijn die besparingen niet volledig zichtbaar in de cijfers, maar RSG stelt dat het bedrijf “zonder die stappen nu op een onoverbrugbare achterstand zou hebben gestaan.” in het halfjaarbericht [.pdf]

Mag Inspiration Day