— donderdag 29 augustus 2013, 08:52

Roep om aanpassing WOB

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moet zo snel mogelijk worden aangepast om misbruik van de wet te stoppen. Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht en Ruud Luchtenveld VVD-wethouder in Lelystad, pleiten daarvoor in Trouw. Gemeenten moeten soms dwangsommen tot 1260 euro betalen, omdat ze er niet in slagen om een verzoek tot het openbaar maken van informatie op tijd te beantwoorden. Eerder deze week werd bekend dat Nederlandse gemeenten met enige regelmaat Wob-verzoeken van burgers afkopen. Wolfsen en Luchtenveld willen dat minister Plasterk met een spoedprocedure in de wet laten opnemen dat het verzoek 'evident' moet zijn. De politici roepen gemeenten bovendien op om in de tussentijd 'nee' te zeggen als zij denken dat het verzoek op financieel gewin gericht is. Plasterk heeft al aangegeven met een wetsvoorstel te komen om misbruik van de Wob tegen te gaan.

Bekijk meer van

wob WOB

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.