— woensdag 7 januari 2015, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Risen blijft zwijgen over bronnen

New York Times-journalist James Risen heeft tijdens een hoorzitting eerder deze week opnieuw geweigerd zijn bronnen te onthullen voor een boek uit 2006. In dat boek beschreef Risen onder meer pogingen van de Verenigde Staten om het Iraanse atoomprogramma te saboteren.

In de slepende zaak probeert het Amerikaanse Openbaar Ministerie te achterhalen of een voormalig CIA-agent deze vertrouwelijke informatie heeft gelekt. Risen heeft altijd principieel geweigerd zijn bronnen te onthullen; tijdens de hoorzitting in Alexandria in de staat Virginia deed Risen dat opnieuw.

De rechtszaak tegen de CIA-agent begint volgende week in Alexandria, meldt Politico. Eind vorig jaar werd duidelijk dat het OM zich neerlegde bij de weigering, maar tijdens de hoorzitting wilde aanklagers toch graag horen hoe zijn boek en nieuwsartikelen zijn ontstaan.

Risen liet zich niet uit de tent lokken en herhaalde meerdere keren simpelweg - en tot ergernis van de aanklagers - dat hij daarbij van zowel anonieme als geïdentificeerde bronnen gebruik maakte.

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.