training eu starters

— vrijdag 18 mei 2012, 13:52 | 0 reacties, praat mee

Respectvol

Journalisten hebben geen flauw idee wat de impact van een publicatie kan zijn. En dat is niet goed. Dat betoogt Yolande Kleiss, de moeder van de in 2000 vermoorde Nienke. Ik denk dat ze gelijk heeft. Het is ook bijzonder moeilijk om dat met zekerheid te voorspellen. Ik heb er al moeite mee om de impact van nieuws te voorspellen. Soms denk ik ‘dit trekt de aandacht’ en dan blijf het stil. Andersom komt ook voor. Het kleinste berichtje zorgt voor een storm.
Laatste wijziging: 25 maart 2014, 16:19

Het lijkt me helemaal ondoenlijk in te schatten wat de impact van een bericht is op de bron of betrokkenen. En waarom ook? Als ik me daar echt druk over ga maken, komt er misschien wel nooit meer een nieuwsbericht uit mijn vingers. Toch is me dat te makkelijk. Als journalist ben je de hele dag bezig met het maken van inschattingen en afwegingen. Daarbij hoort ook het nadenken over het effect van je werk. Daarom is het goed dat Kleiss journalisten opzoekt en ze vraagt daarover na te denken.

Ik vind vooral haar pleidooi sterk om respectvol om te gaan met nabestaanden van slachtoffers. Zoek contact, wees open over je bedoelingen. Kleiss geeft aan dat je dat ook kunt doen uit gezond eigen belang: het vergroot de kans op meer informatie. Zelfs zonder dat eigen belang geldt voor mij: journalistiek stopt niet bij het verzamelen van feiten.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.