— woensdag 6 mei 2009, 11:13 | 0 reacties, praat mee

Onverwacht

Begin maart overleden negen mensen bij het vliegtuigongeluk op Schiphol en raakten 85 mensen gewond. Daarna was er in de media, terecht, veel aandacht voor de emoties die zo’n ongeluk losmaken bij passagiers, familie en hulpverleners. Op Koninginnedag vielen er zeven doden en elf gewonden bij het drama in Apeldoorn. Ook nu weer was er ruim aandacht voor alle emoties. Deze keer niet alleen voor die van de slachtoffers, toeschouwers, hulpverleners en de (koninklijke) familie, maar ook voor de emoties van de journalisten. Op het eerste oog is dat best bijzonder. Immers, de journalisten doen gewoon hun werk.

Ze staan daar om verslag te doen van alles wat gebeurt, ook als dat minder leuk is. Sterker, journalisten krijgen vaak genoeg het verwijt sensatiebelust te zijn en te graag voorop te staan als er bloed vloeit. Dus waarom aandacht voor emoties van journalisten? Het blijken ook gewoon mensen te zijn. Zonder uitzondering waren de collega’s die wij belden over hun werk in Apeldoorn tijdens Koninginnedag nog emotioneel tot zeer emotioneel daarover (pagina 10-11). En dan hebben we het ook over journalisten die wel eens vaker ellende voor hun camera of notitieblok hebben gehad. En misschien wel juist die collega’s.

Ze geven ook een verklaring voor die reactie. Een verklaring die verrassend genoeg overeenkomt met de reactie van journalisten die in Nederland last hebben gehad van geweld bij het uitoefenen van hun werk (pagina 24). De uitleg laat zich samenvatten in het woord ‘onverwacht’. Wie naar Koninginnedag gaat rekent op blije gezichten, een ontspannen dag en niet dat die dag zich ineens ontpopt tot een drama.

Dat aspect hakt er in.

Net zoals bij collega’s die in hun werk met geweld te maken krijgen. Tijdens de Dag van de Persvrijheid vertelden Dirk Mellema en Caroline van den Heuvel dat ze allebei oorlogen hebben verslagen, maar echt ontdaan waren van agressief gedrag tegen hen in Nederland. ‘Dat verwacht je hier niet’, zei Van den Heuvel.

Blijkbaar weegt dat ‘onverwachte’ zwaar en zorgt dat voor extra emoties. Het is goed dat daar ook in de media aandacht voor is. En gelukkig niet alleen in de media, maar ook op de redacties zelf is terecht veel aandacht voor nazorg.

Bekijk meer van

Koninklijk Huis

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.