banner festival 23

— vrijdag 20 mei 2011, 11:33 | 0 reacties, praat mee

Rekkelijken versus preciezen

De Raad voor de Journalistiek kampt met een stoffig en stroperig imago. En daar bovenop zijn er media die niets zien in collegiale toetsing van hun gedrag. Daar is de consument voor of de rechter. Het stoffige imago wordt gevoed door een flinke regeldruk. De Raad beoordeelt of een journalist zich aan de Leidraad heeft gehouden en neemt de spelregels daarbij vrij letterlijk.

Laatste wijziging: 27 mei 2011, 22:34

Zo bezien heeft de Raad de problemen deels aan zichzelf te danken en gelukkig ook al deels opgelost. De regeldruk is minder (niet over alles hoeft meer een uitspraak te komen en revisie is mogelijk geworden). Het stoffige imago kan verder worden opgepoetst met wat meer eigentijds gedrag, zoals meer openheid en een goede website.

Lastiger is het om weerbarstige collega’s over de streep te trekken. Die geloven niet in een vast omlijnde definitie van journalistiek. Ook zou het oordeel te vrijblijvend zijn.

Ik geloof ook niet in zo’n definitie, maar denk wel dat discussie over het vak goed is en iedereen verder kan helpen. Dat journalistiek geen wetenschap is, is daarbij alleen maar een voordeel. Als dat gebeurt op een manier waarbij ook de klager zich gehoord voelt, dan lijkt me dat voor alle partijen winst. De uitspraken van de Raad zouden daarvoor wel wat minder in beton gegoten mogen zijn. 

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.