persveilig seminar

— donderdag 18 november 2010, 00:06 | 1 reactie, praat mee

Pieter Storms

Pieter Storms zou met een essay over de journalistiek komen, beloofde hij onlangs in De Wereld Draait Door. In debat met Jort Kelder had hij geprobeerd zijn kijk op de journalistiek te verwoorden, maar het draaide uit op een ruzie. Niet in de laatste plaats door het zuigen van Kelder. Het essay komt er niet, wel een opinie­stuk waarin hij zijn gedachten over de journalistieke mores verwoordt. Nu weten we welke boodschap Storms voor ons in petto had.

Laatste wijziging: 25 november 2010, 12:01

Mijn samenvatting: journalisten moeten zich aan de feiten houden en aan de leidraad van de Raad voor de Journalistiek. Bovendien zouden journalisten zich moeten realiseren wat ze mensen aandoen over wie ze berichten.

Het is wat mij betreft een teleurstellend stuk. Het ontbeert elke vorm van zelfreflectie. Terwijl daar alle aanleiding voor is. Zelf is hij één keer door de rechter teruggefloten en één keer door de Raad voor de Journalistiek.

Ik had liever gelezen hoe het kan dat een journalist, die zoveel belang hecht aan normen en waarden, toch over de schreef gaat.

En welke lessen hij daaruit trekt. In plaats daarvan deelt hij weer een sneer uit naar Kelder. Blijkbaar zit Storms te gevangen in zijn eigen gelijk om eens goed in de spiegel te kijken en ons te vertellen wat hij dan ziet.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Paul Disco, 21 november 2010, 00:11

Ik weet niet onder wat voor software deze site draait: maar het zuigt.

Afijn, derde poging. Ik begrijp het bezwaar van Pieter Storms over het gebrek aan journalistieke mores. Voorbeelden gelegd tegen zijn maatlat te over. Maar ik snap dan weer niet zo goed waarom World Online, met mevrouw Storms als CEO, niet een prima voorbeeld is van zelfverrijking van 1 persoon ten opzichte van vele anderen. Dat is geen rocket science, toch?
Waarom niet
1. een betoog over het hijgerig volgen van opiniepeilingen (die statistisch non-nieuws zijn),
2. de eikelpoetserij van krantenhoofdredacties (die grosso modo pseudo-kritisch zijn op het verleden, maar zichzelf verheerlijken voor de toekomst) of
3. het grenzeloze effectbejag van tv-programma’s, zoals DWDD of P&W?  Of
4. Wat te denken van de uitkomst van Cardiff University: 60% van het nieuws bestaat helemaal of grotendeels uit persberichten of pr-materiaal, 20% blijkt duidelijke elementen daarvan te bevatten. Bij 8% van verhalen vonden de onderzoekers geen bron en slechts 12% bleek nieuws van de reporters.
Dat lijken mij evidentere ingrediënten van een essay over de journalistiek.

Neemt niet weg dat ik een heel groot respect heb voor Pieter, die bij DKOZ ons ontzettend veel ruimte bood om kennis (bij mij van Dagbladunie (AD en NRC)) in de praktijk te brengen. Pieter, graag nog een keer aan schrijftafel en dan een ultiem journalistiek stuk zonder last of ruggespraak.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.