— woensdag 25 september 2013, 15:31

Regionale omroepen in vijf clusters

Een van de mogelijke plannen van de regionale omroepen om 25 miljoen euro te bezuinigen is, naast samenwerking met de landelijke publieke omroep, te kijken of de dertien regionale omroepen geclusterd kunnen worden tot vijf mediabedrijven. Dit staat in het plan ‘Toekomstvenster op de publieke regionale omroep(.pdf) dat koepelorganisatie ROOS presenteerde tijdens het congres ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de regionale omroep in Nederland. "Het plan van de regionale omroepen moet leiden tot vijf regionale mediabedrijven die in het hart van de samenleving staan. Dan heb je een schaal waarop je op efficiënte wijze fijnmazige journalistiek kunt bedrijven, en daarnaast je identiteit bewaart die ook nodig is om op andere terreinen in het hart van de samenleving te kunnen opereren", zo is te lezen in het persbericht van ROOS. Laatste wijziging: 26 september 2013, 15:21

“Het regionale mediabedrijf van de toekomst houdt als kerntaak het brengen van nieuws, informatie, cultuur en evenementen uit de regio en het informeren van het publiek bij calamiteiten. Daarnaast zal er nauw worden samengewerkt met relevante mediapartijen en maatschappelijke organisaties.”

In het plan wordt overigens wel benadrukt dat deze plannen niet voldoende zullen zijn om de taakstelling te behalen. “Gezien de omvang van de taakstelling biedt efficiënter werken onderling en met de landelijke omroep, ook gezien de kortingen op hem, alleen onvoldoende soelaas. Ze gaan ook ten koste van het programma-aanbod.”

De regionale omroepen vragen dan ook weer om een brede discussie over de kwaliteit van de regionale journalistiek en de rol die verschillende spelers en organisaties daarin vervullen.

Eerder vandaag werd bekend dat ook de lokale publieke omroepen nog meer gaan samenwerken.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.