— zondag 20 december 2009, 17:47 | 5 reacties, praat mee

Redactie NRC stemt in met overname

De vrijwel voltallige redacties van NRC Handelsblad en nrc.next zijn ‘gerustgesteld’ over de aankoop van NRC Media door Egeria (Brenninkmeijer)/Het Gesprek (Sauer). Inclusief de (oud) redacteuren die afgelopen week in een brief hun bezorgdheid hadden geuit over de mogelijke financieringsconstructie die gebruikelijk is bij private-equity bedrijven. In een verklaring na afloop van de plenaire redactie vergadering van zondagmiddag, meldt de redactieraad en de ondernemingsraad in te stemmen met de overname en een positief advies uit te brengen aan de raad van bestuur. Laatste wijziging: 20 december 2009, 18:54

De vrees voor een financieringsconstructie zoals Apax bij de vorige eigenaar van NRC Media, PCM, is weg genomen.

Apax nam in 2004 met instemming van alle geledingen (inclusief COR en redactieraden) PCM over op kosten van het bedrijf en ging er daarna met de winst vandoor en liet PCM met een enorme schuld achter. Het bedrijf met de goed verdienende kranten NRC Handelsblad en Volkskrant ging langs de afgrond, zo bleek achteraf.

Nu, zo verklaren de ondernemingsraad, de redactieraad en de verontruste brief-schrijvers is de financiering ‘solide’ en komt de aankoop niet ten laste van het bedrijf.

Met het positieve advies is voor eigenaar De Persgroep de weg vrij voor de verkoop van de NRC-titels aan de enig overgebleven kandidaat van de veiling Egeria/Het Gesprek.

Eerder was de FD Mediagroep als mogelijke kandidaat al afgevallen De procedure is nog niet helemaal doorlopen. De raad van bestuur en directies zijn nu aan zet.

Meer bij NRC Handelsblad

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Kees Cornelder, 20 december 2009, 23:08

Denk <bibber>
even <bibber>
aan <bibber>
het <bibber>
APAX <bibber>
spook <bibber>

Micha Kat, 21 december 2009, 04:28

Waarom horen we NIETS over de verkoopprijs en de wijze van financiering? De feiten: Persgroep wilde 80 mio, genoemd werd 60 mio, De Telegraaf citeerde bronnen die zeiden dan 30 mio realistisch was….
Zoals we thans weten is alleen 0 mio realistisch en wellicht horen we daarom niets over de financiele aspecten.
Er zijn 2 mogelijkheden:
-Egeria (80%, over Het Gesprek hoeven we het niet te hebben) ziet NRC als een serieuze commercieele investering en wil de krant (weer) winstgevend maken. In dat geval dient er een compleet nieuw businessmodel te worden ontwikkeld en volgen minimaal 100 ontslagen
-Egeria (Brenninkmeijers) hebben een ‘vriendendienst’ willen verrichten en laten NRC doormodderen op hun kosten tot niemand de krant meer leest alleen de familie Brenninkmeijer nog.
De mededeling dat er tot 2011 geen ontslagen vallen wijst eerder op het laatste dan op het eerste.

Eline, 21 december 2009, 08:29

Ik ben heel blij dat de beste krant van Nederland nu onafhankelijk en met fatsoenlijke eigenaren verder kan. Ik verheug me ook al op NRC-tv. En kan die Kat nu eens een tijdje worden opgeborgen? Of de goede medicijnen krijgen?

dude, 21 december 2009, 11:05

afgezien van de zakelijke aspecten van de deal - want die ken ik niet - lijkt me dat de kernactiviteiten van nrc media en het gesprek zeer op elkaar goed aansluiten en de comptenties elkaar zeer goed aanvullen.
vanuit perspectief van strategie van de kerncomeptentie een uitstekende keuze voor beiden,
denk ik.

shredder, 21 december 2009, 12:55

Kan Mischa de poes eens opzoeken dan is-t-ie een tijd stil, wat een krols gejammer produceert die man. Dit is(?) was(?) toch een site voor intelligente mensen?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.