mgm nvj maart

— donderdag 8 november 2018, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Rechter handhaaft ontslag hoofdredacteur Omrop Fryslân

Rechter handhaaft ontslag hoofdredacteur Omrop Fryslân
'De Duiker' van theatergroep Royal de Luxe in de Leeuwardense Dokkumer Ee, afgelopen augustus | Bas Czerwinski / ANP

Hoofdredacteur Klaas Geert Bakker van Omrop Fryslân heeft een kort geding rond zijn ontslag verloren. Zijn dienstverband eindigt daarmee op 1 januari aanstaande, meldt de Leeuwarder Courant. De rechter besliste ook dat Bakker in de resterende weken niet bij de omroep moet terugkeren. Laatste wijziging: 8 november 2018, 10:37

In september werd de start van een ontslagprocedure aangekondigd, het gevolg van een conflict met interim-directeur Nina Hiddema. Volgens Bakker kwam de aankondiging van het ontslag voor hem als donderslag bij heldere hemel.

Hiddema stelt dat Bakker afspraken niet is nagekomen rond onder meer Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa 2018, bekend onder de naam LF2018. Schending van die afspraken heeft volgens Hiddema de omroep in diskrediet gebracht en de werkrelatie onherroepelijk beschadigd, meldt de Leeuwarder Courant.

De gisteren gepubliceerde uitspraken geven een inzicht in het conflict, onder meer door fragmenten uit e-mailwisselingen tussen Bakker en Hiddema.

Breekpunt is een live-verslag van een optreden van de Franse theatergroep Royal de Luxe, dat werkt met reusachtige mechanische marionetten. De groep maakte bezwaar tegen een doorlopend beeldverslag van hun optreden eind augustus, omdat de groep wil dat toeschouwers de voorstelling ter plekke meemaken. In andere steden waar de groep optreedt zouden daarover altijd afspraken zijn gemaakt.

Er werd een compromis gesloten van maximaal twintig minuten sfeerimpressie, afgewisseld met publieksinterviews en materiaal uit de rest van de stad. Omrop Fryslân wilde zich daar niet schriftelijk op vastleggen, met een verwijzing naar de persvrijheid en het feit dat de omroep ook mondeling gemaakte afspraken nakomt.

Op de dag van de uitzending werd veel langer uitgezonden. Volgens Bakker, die na het verstrijken van de twintig minuten door de organisatie van LF2018 werd gebeld, sloeg de toezegging van maximaal twintig minuten live-beelden enkel op video van de drone. De organisatie van het culturele festival en anderen bij de omroep vreesden echter dat Royal de Luxe verdere deelname zou staken “als ze daar lucht van zouden krijgen.”

Het risico dat Royal de Luxe andere optredens op de dag zelf of later in de week zou staken was volgens de rechter niet denkbeeldig. Dat Bakker de gemaakte toezegging aan het theatergezelschap in eerste instantie niet met zijn collega’s deelde is ook problematisch, vindt de rechter:

“Van Omrop Fryslân kan in redelijkheid niet worden verlangd dat zij een hoofdredacteur/MT-lid handhaaft die niet inziet dat hij met zijn bestuurder/mede MT-lid moet communiceren over kwesties die voor het imago van Omrop Fryslân van groot belang kunnen zijn. De functie van hoofdredacteur bij een omroep is een sleutelpositie met grote verantwoordelijkheden. Dit geldt temeer als deze functie gepaard gaat met een positie binnen het managementteam. Dat [verweerder] zich onvoldoende rekenschap geeft van alle taken en verantwoordelijkheden die bij deze sleutelpositie behoren wordt hem zwaar aangerekend.”

De kantonrechter stelt dat een terugkeer van Bakker als hoofdredacteur “voor de duur van enkele weken die gespannen verhoudingen in het managementteam niet doen verdwijnen en mogelijk zelfs verergeren.” Meer in uitspraken RBNNE:2018:4523 en RBNNE:2018:4524

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.