word studentlid

— vrijdag 2 september 2022, 10:19 | 1 reactie, praat mee

Rechter: Fotojournalist hoeft door taaladviesbureau geëiste dwangsom van 100.000 euro per dag niet te betalen

Rechter: Fotojournalist hoeft door taaladviesbureau geëiste dwangsom van 100.000 euro per dag niet te betalen
Het gerechtsgebouw in Breda - © ANP / Peter Hilz

Een Nederlandse fotojournalist die door een taaladviesbureau in Noord-Brabant was gesommeerd tot het betalen van een dwangsom van 100.000 euro per dag, hoeft deze niet te betalen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Breda eind juli bepaald. Laatste wijziging: 2 september 2022, 14:59

Taaladviesbureau Alsare had zonder toestemming een foto van de fotojournalist op haar website geplaatst. De fotojournalist daagde Alsare daarom voor de rechter in Antwerpen. Alsare vond dat er geen procedure in België gestart mocht worden, omdat het taaladviesbureau en de fotojournalist in Nederland zijn gevestigd en omdat de foto werd geplaatst op een website met een Nederlandse domeinnaam.

Alsare stelde dat de zaak daarom door een Nederlandse rechter moest worden beoordeeld. De zaak voorleggen aan een Antwerpse rechter zou volgens het taaladviesbureau, vanwege het internationale aspect, tot veel hogere kosten leiden. De fotojournalist had gekozen voor Antwerpen vanwege zijn samenwerking met een internationaal bureau dat auteursrechtschendingen opspoort. Dat bureau heeft een overeenkomst met een Belgisch advocatenbureau.

Over het feit of de rechter in Antwerpen wel of niet bevoegd is de zaak te behandelen, deed de voorzieningenrechter in Breda geen uitspraken. Volgens vaste rechtspraak van het Europese Hof van Justitie mag een rechter van de ene lidstaat niet de bevoegdheid van een rechter in een andere lidstaat toetsen. Volgens Europees recht mag daarnaast een rechter in de ene lidstaat het partijen niet verbieden een procedure in een andere lidstaat te starten.

De rechter kan de fotojournalist dus niet verbieden de zaak voor te leggen aan de Antwerpse rechter. De fotojournalist hoeft de geëiste dwangsom van 100.000 euro per dag dus niet te betalen. Alsare is daarnaast veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. De rechtbank in Antwerpen kan nog wel zelf oordelen dat zij niet bevoegd is de oorspronkelijke klacht van de fotojournalist te behandelen. Meer bij Rechtspraak.nl>

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 3 september 2022, 18:59

Het bovenstaande geeft maar weer eens aan dat bedrijven die met copyright beschermde eigendommen zonder toestemming steelt of onrechtmatig gebruikt denken dat ze hun gelijk kunnen halen door een door een waarschijnlijk al even duister advocatenkantoor geclaimde dwangsom proberen onderneem delict uit te komen.
Iedereen weet dat een fotojournalistn niets meer verdiend en dus niet eens de helft aan omzet meer haalt per dag.
Kennelijk dachten dus dat de betreffende fotojournalist de zaak wel zou afblazen of bang zou worden.
Het bovenstaande geeft wel weer een goed weer dat men ook in het bedrijfsleven lak heeft aan copyrights.
Maar o wee als je eens iets gebruikt van zo’n bedrijfje dan zijn de rapen gaar..
Ach tegen een paar fotografen is eens aangiften gedaan om foto’s die 10 maanden daarvoor waren gemaakt tijdens een nieuwjaarsduik.
Reden er was niet onzedelijke gefotografeerd alleen de dame in kwestie die zelf ook amateurfotografen was een een bedrijfje had zonder toestemming foto’s van deze nieuwjaarsduik waar ze op stond op facebook had gezet en die ze pas na diverse vriendelijke somatische van Facebook af haalde.
Om haar eigen wijze gelijk te halen en in wraak te nemen had ze dus 10 maanden later aangifte gedaan bij de politie.
Toen die het verhaal uit de mond van één van de aanwezigen fotografen hoorde liepen ze dus hard lachend weg.
Het zal je dus maar gebeuren dat je als fotojournalist bestolen wordt van je foto en dan een claim krijgt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.