PersVeilig

— woensdag 23 maart 2011, 12:15 | 0 reacties, praat mee

Rechter dwarsboomt Google Books Project

Een Amerikaanse rechter in New York heeft bepaald dat de schikking die Google trof met de Amerikaanse auteurs- en uitgeversvereniging "te ver" gaat. Daarmee krijgt het Google Books project, Google’s creatie van een digitale bibliotheek, een flinke tegenslag te verwerken. Google begon in 2004 met het digitaliseren van meer dan vijftien miljoen boeken. Tot grote woede van uitgevers en auteurs die bang zijn dat Google een monopoliepositie krijgt als het internetbedrijf de exclusieve rechten krijgt om boeken te digitaliseren. Laatste wijziging: 23 maart 2011, 13:22

Het mediabedrijf trof in 2008 een schikking met de grootste Amerikaanse auteursgroep, Authors Guild, en met AAP, een beroepsvereniging van Amerikaanse uitgevers, waarin onder meer afspraken werden gemaakt over de verdeling van de advertentie-inkomsten. Google betaalt verder jaarlijks 125 miljoen dollar aan royalties. Maar dat schikkingsvoorstel ging voor sommigen nog te ver.

Volgens rechter Denny Chin “krijgt Google op deze manier een te groot voordeel op concurrenten”. Google heeft bij monde van Hilary Ware laten weten de beslissing van de rechter teleurstellend te vinden. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Google

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.