— vrijdag 2 juli 2021, 12:52 | 0 reacties, praat mee

Rechter: complotdenkers Bodegraven-Reeuwijk moeten stoppen met beschuldigingen

Complotdenkers laten brieven achter bij graven op de lokale begraafplaats - © Werry Crone

Drie mannen die online complotverhalen verspreiden over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven-Reeuwijk moeten daar per direct mee stoppen. Ook moeten ze de beschuldigingen verwijderen, op straffe van dwangsommen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wilde het drietal, Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever, aanpakken vanwege verstoring van de openbare orde middels ongefundeerde beschuldigingen op sociale mediaplatforms. Zij beschuldigen tientallen (onder andere vooraanstaande) inwoners van Bodegraven ervan dat zij in de jaren tachtig, vanuit een volgens hen satanistisch pedonetwerk, kinderen in hun woonplaats hebben vermoord. Dat leidde ertoe dat dit jaar tientallen mensen naar de begraafplaats kwamen om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten, wat enorm veel impact had op de nabestaanden. De gemeente veroordeelde het verstoren van de grafrust en stelde zelfs een noodverordening in voor de begraafplaats. De burgemeester ontving doodsbedreigingen.

De rechter oordeelt in het vonnis dat de drie mannen de al gepubliceerde verhalen van het internet moeten verwijderen.

Volgens de rechter is er “geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven”. De gedaagden moeten ook de proceskosten betalen.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zegt dit weekend de tijd te nemen om het vonnis grondig te bestuderen en zal na het weekend met een reactie komen. Meer bij de NOS / NU.nl

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.