festival journalistiek nvj 2022

— donderdag 10 april 2014, 15:53

Rechtbank erkent belang goed archief

In een rechtszaak tussen vakuitgave Binnenlands Bestuur (uitgeverij Kluwer) en een oud-raadslid van Zaanstad heeft de rechtbank Overijssel geoordeeld dat het belang van vrije journalistiek en archieffunctie zwaarder wegen dan negatieve publiciteit voor een politicus en publiek figuur. Het conflict betrof een artikel uit 2004, dat op Binnenlands Bestuur verscheen over het oud-raadslid, die onder meer werd verdacht van aanrandingen - en daar later ook een voorwaardelijke celstraf voor kreeg opgelegd. Negen jaar later eiste de man dat het stuk van Binnenlands Bestuur zou verdwijnen, onvindbaar zou worden gemaakt voor zoekmachines en Binnenlands Bestuur een nieuw artikel zou produceren, zónder de verwijzingen naar aanrandingen. Laatste wijziging: 11 april 2014, 10:25

De rechtbank stelt dat het artikel uit 2004 neutraal van toon is, geen onjuistheden bevat en is gebaseerd op het toen beschikbare feitenmateriaal. Het stond bovendien op een site met een zeer specifieke doelgroep. De rechtbank hecht zwaar aan de belangrijke secundaire functie van nieuwsmedia: het beschikbaar maken van nieuws in archieven.

“Daarmee is een verplichting tot het verwijderen of aanpassen van een artikel, dat op zichzelf rechtmatig is, uitsluitend vanwege een negatieve lading, niet goed te verenigen”, stelt de rechtbank, verwijzend naar een eerder besluit in een vergelijkbare zaak uit 2012.

De klager is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, begroot op ruim 1500 euro.

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.