— donderdag 10 april 2014, 15:53

Rechtbank erkent belang goed archief

In een rechtszaak tussen vakuitgave Binnenlands Bestuur (uitgeverij Kluwer) en een oud-raadslid van Zaanstad heeft de rechtbank Overijssel geoordeeld dat het belang van vrije journalistiek en archieffunctie zwaarder wegen dan negatieve publiciteit voor een politicus en publiek figuur. Het conflict betrof een artikel uit 2004, dat op Binnenlands Bestuur verscheen over het oud-raadslid, die onder meer werd verdacht van aanrandingen - en daar later ook een voorwaardelijke celstraf voor kreeg opgelegd. Negen jaar later eiste de man dat het stuk van Binnenlands Bestuur zou verdwijnen, onvindbaar zou worden gemaakt voor zoekmachines en Binnenlands Bestuur een nieuw artikel zou produceren, zónder de verwijzingen naar aanrandingen.

De rechtbank stelt dat het artikel uit 2004 neutraal van toon is, geen onjuistheden bevat en is gebaseerd op het toen beschikbare feitenmateriaal. Het stond bovendien op een site met een zeer specifieke doelgroep. De rechtbank hecht zwaar aan de belangrijke secundaire functie van nieuwsmedia: het beschikbaar maken van nieuws in archieven.

“Daarmee is een verplichting tot het verwijderen of aanpassen van een artikel, dat op zichzelf rechtmatig is, uitsluitend vanwege een negatieve lading, niet goed te verenigen”, stelt de rechtbank, verwijzend naar een eerder besluit in een vergelijkbare zaak uit 2012.

De klager is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, begroot op ruim 1500 euro.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.