— woensdag 4 april 2012, 16:30 | 4 reacties, praat mee

Rapport kraakt NRC-berichtgeving Friso

De redactie van NRC Handelsblad "heeft niet zorgvuldig haar journalistieke werk gedaan" bij de berichtgeving over de medische toestand van prins Friso. Dat concludeert Thom Meens, oud-ombudsman van De Volkskrant, die op verzoek van NRC de kwestie onderzocht. Op de site van tv-programma Nieuwsuur is het volledige rapport te lezen. NRC schreef op zaterdag 18 februari, een dag na het ski-ongeluk, dat Friso geen schedelbasisfractuur had. Het artikel was van de hand van verslaggeefster Jannetje Koelewijn, die toevallig met haar man neurochirurg Kees Tulleken in het ziekenhuis in Innsbruck was. Volgens Meens heeft Jannetje Koelewijn ook "aantoonbaar niet de waarheid verteld". Meens concludeert dat het artikel "in deze vorm en met deze ongecontroleerde inhoud nooit de krant in had gemogen." Ook verwijt Meens de redactie dat er geen wederhoor is gepleegd, het principe één bron is geen bron heeft losgelaten en bleef vasthouden aan onjuiste medische informatie. Laatste wijziging: 4 april 2012, 18:31

De hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch, heeft zich vandaag in de krant geëxcuseerd voor de berichtgeving over prins Friso. “Ik bied de lezer mijn excuses aan, omdat we in deze zaak niet hebben beantwoord aan de hoge normen die hij van ons mag verwachten, en aan de koninklijke familie voor het persoonlijk leed dat we mogelijk hebben vergroot”, schrijft Vandermeersch.

Meer bij NRC / Nieuwsuur

Bekijk meer van

Koninklijk Huis

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Luc, 4 april 2012, 17:18

Thom Meens brandt Jannetje Koelewijn af. Deze journaliste met misschien wel de voortreffelijkste pen die NRC in huis heeft, is al weken onzichtbaar in de krant. Staat ze op non actief? Het is niet te hopen, maar het is wel jammer dat het bericht op Villamedia niets vermeldt hierover. Het is te hopen dat Koelewijn snel terugkeert in de piste.

ad zonneveld, 5 april 2012, 13:34

De achteraf-ers nemen altijd snel in aantal toe. Dat vind ik enigszins verdacht.

Sent Wierda, freelancejournalist, 5 april 2012, 14:24

Thom Meens heeft fantastisch werk verricht.
Je zou mogen verwachten dat de NRC uit deze ervaring lering trekt en voortaan dit soort berichtgeving weet te vermijden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.