basis naar compleet

— woensdag 22 juli 2015, 16:19 | 0 reacties, praat mee

Radiostudio’s naar NPO-gebouw

Hollandse Hoogte / GvanderVeen

De radiostudio’s van de NOS verhuizen naar de derde etage van het aangrenzende NPO-gebouw. Dit tot onvrede van directie en hoofdredactie van de NOS, de hofleverancier van het nieuws. De verbouwing is in volle gang. De NPO gaat de studio's van Radio 1 en Radio 4 huisvesten, naar het voorbeeld van 3FM. Op langere termijn bestaat die wens ook voor die van de overige landelijke publieke zenders. Laatste wijziging: 23 juli 2015, 10:02

Vanaf medio 2017 zullen de radiomakers van de NOS voortaan in het aanpalende gebouw van de NPO hun programma’s maken, terwijl de internetredactie op de vertrouwde plek blijft werken.

In een uitgelekt intranetbericht hekelt hoofdredacteur Marcel Gelauff (NOS) het besluit van de NPO. De crossmediale nieuwsredactie van de NOS wordt gedeeltelijk ontmanteld door de radiostudio`s weg te halen, vindt hij.

“Een onnodige, onbegrijpelijke aantasting van de kern van onze journalistieke opdracht”, zo wordt Gelauff geciteerd. “Namelijk het op alle platforms in samenhang zo goed en zo snel mogelijk brengen van nieuws en achtergronden”. In een toelichting zegt hij: “Er komt meer afstand tussen de deelredacties. Het overleg wordt moeilijker. Dat is onverstandig.”

Algemeen directeur Jan de Jong doet ook een duit in het zakje. De NOS had liever de nieuwe studio’s in het NOS-gebouw gezien, schrijft De Jong. “Bij ons op de derde, de nieuwsvloer dus, kun je het beste van twee werelden combineren; het hart van de multimediale publieke nieuwsvoorziening en een goede plek voor alle omroepen. Dat unieke voordeel ga je naar onze bescheiden mening nooit realiseren in het NPO-gebouw.”

De NOS legt zich neer bij het besluit van de NPO, aldus de kritische De Jong. “De voorgenomen verhuizing is in mijn ogen kapitaalvernietiging, zowel vanuit journalistiek als uit financieel oogpunt. Maar de NPO gaat over de radiostudio’s, zoals wij gaan over de inhoud. Jammer!”

Jan Westerhof (NPO, directeur radio) voert als argument aan dat een centrale plek, dichtbij de zendercoördinatie, de samenwerking tussen de omroepen op Radio 1 zal bevorderen. Bovendien komt er tegelijkertijd een oplossing voor de leegstand in het kantoor.
“Het is bovendien de goedkoopste oplossing. Met enkele bouwtechnische ingrepen zijn medewerkers van NOS binnen één minuut in de nieuwe studio’s. Uiteraard is de NOS een belangrijke speler, maar we moeten ook andere omroepen faciliteren.”

Volgens Westerhof heeft de NOS na “tal van uitvoerige gesprekken” ingestemd met de veranderingen. “We hebben goed geluisterd. Daarom begrijp ik de kritiek niet. Er is nog aangeboden om voor het ‘breaking news’ een aparte technische voorziening te maken bij de NOS. Dat wilde de directie niet. Die wilde eerst kijken hoe dit gaat werken.”

Bekijk meer van

NPO NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.