word studentlid

— vrijdag 7 juli 2023, 11:30 | 1 reactie, praat mee

Radiofrequenties voor vijf bedrijven, ze betalen 152,8 miljoen. BNR houdt frequentie

Radiofrequenties voor vijf bedrijven, ze betalen 152,8 miljoen. BNR houdt frequentie
© ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

UPDATE - DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben de negen FM-frequenties voor commerciële radiozenders gekregen. Ze boden de hoogste prijzen op een veiling, die in totaal 152,8 miljoen euro opbracht. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt. Laatste wijziging: 9 juli 2023, 07:26

De veiling van de frequenties begon afgelopen dinsdag. Op de negen frequenties zonden in de afgelopen jaren 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, SLAM! en Sublime uit. Daarnaast gaan SLAM! en Sublime niet verder op FM-frequentie, maar via DAB+.

Talpa blij met frequenties voor 538, Radio 10 en Sky Radio
‘Na een intensieve periode vol spanning en onzekerheid voor de radiosector, medewerkers en luisteraars is er met de uitslag van de veiling nu eindelijk duidelijkheid’, laat Paul Römer, Managing Director Radio en TV Talpa Network, laat weten in een reactie. ‘We zijn ontzettend verheugd dat we deze drie radiovergunningen hebben gewonnen.’

‘De luisteraars van Radio 538, Radio 10 en Sky Radio blijven in staat hun favoriete zender te beluisteren en daar zijn we heel blij mee. De komende twaalf jaar blijven we hen met onze sterke merken, dj’s, muziekprogrammering en spraakmakende activiteiten bedienen en raken, zoals ze van ons gewend zijn. We schrijven vandaag radiogeschiedenis en verheugen ons op de toekomst.’

KINK grijpt mis
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaalde vorig jaar dat de landelijke FM-frequenties opnieuw moeten worden verdeeld. Rockzender KINK, die al langer aast op een plekje op de landelijke radio, had de zaak aangespannen. De radiozender heeft alsnog geen plekje weten te bemachtigen op de FM.

Het kabinet beperkte daarnaast het aantal frequenties voor een aanbieder van commerciële radio tot drie. Die beslissing zou ervoor zorgen dat Talpa Network, het moederbedrijf van Radio Veronica, Radio 10, Radio 538 en Sky Radio, sowieso een van de frequenties zou kwijtraken. Daarom werd Radio Veronica verkocht aan Mediahuis, dat sinds 1 juli officieel de eigenaar is van de zender. Het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf nam eerder ook al zenders als 100% NL en SLAM! over van RadioCorp.

BNR blij met behoud
Naast BNR lijkt er nóg een nieuwe FM-frequentie te zijn voor een nieuw bedrijf dat zich ook toespitst op financieel-economisch nieuws, onder de noemer ‘Financial News Radio’ (kavel nummer 8), de voormalige frequentie van Sublime. Welk bedrijf hierachter schuilt en wat de ideeën zijn voor de nieuwe zender, is nog onduidelijk.

BNR Hoofdredacteur Marc Adriani is blij: ‘Dit jaar viert BNR zijn 25-jarig jubileum, een mooier cadeau dan dit kunnen we ons niet wensen. Gelukkig is er voor de BNR-collega’s een einde gekomen aan de onzekerheid over de toekomst. We gaan door met steengoede onafhankelijke nieuwsradio en dat is goed voor de journalistiek in Nederland.’

De herverdeling van de zendervergunningen moest voor 1 september geregeld zijn. De negen frequenties zijn geveild voor een periode van twaalf jaar.

Bekijk meer van

FM-frequentieveilig FM BNR

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 7 juli 2023, 13:30

Begrijpelijk dat BNR zijn frequentie behoudt.
Dat is nu net de of een zender die de gehele dag de wil van de roverheid aan de bevolking oplegt en over praat.
Dus de vraag is of dit geen opzet is en concurrentie vervalsing.
Of werd deze frequentie al bij voorbaat aan BNR gegund.
Nee ik luisterde er in het verleden graag naar maar dat is de afgelopen jaren radicaal veranderd nu het een roverheid zender is geworden.
Zeker in de trant van het opdringen van bepaalde roverheid voorstellen lullen ze de hele dag zolang ze de kans hebben over deze voornemens.
Deze zender krijgt gelukkig dus een concurrent maar ja zoals ik het gehele media bolwerk zal ook deze nieuwe zender in de loop van de tijd roverheid gezind worden.
Dus wil men een onafhankelijk omroepbestel en media hebben dan moet er toch heel wat gebeuren .
Nu maken voor al de VVD en D66 uit wat er in de media wel en niet mag vandaar ze ook diverse andere politieke partijen niet of nauwelijks zendtijd krijgen en voor al FvD en de PVV angstvallig worden geweerd.
Maar wat als markies Rutte straks niet meer mee telt eens kijken wat er dan boven water komt.
Zeker weten dat er koppen gaan rollen in media land als ze.hun macht verliezen .
En schoon schip maken met het VVD en D66 bolwerk in de media

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.