banner festival 23

— donderdag 18 augustus 2011, 09:13 | 4 reacties, praat mee

PVV verzamelt privégegevens journalisten

De Partij voor de Vrijheid (PVV) verzamelt privégegevens van journalisten om hen te laten screenen. Dat meldt de GPD. Onder de gegevens bevindt zich ook het burgerservicenummer (BSN). Volgens deskundigen overtreedt de partij daarmee de wet. Uit navraag bij de PPV zou blijken dat de gegevens worden verzameld op verzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de DKDB, die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van partijleider Geert Wilders. "We willen weten wie binnenkomt", zegt een woordvoeder van het Korps Landelijke Politiediensten, waaronder de DKDB valt. "Het BSN is voor ons een makkelijke manier om dat te weten te komen." Volgens de woordvoerder kan dat ook aan de hand van naam en geboortedatum "maar dat is omslachtig en er is kans op fouten en dubbelingen, wat tot verwarring kan leiden. Het BSN is makkelijker inkloppen". Laatste wijziging: 11 februari 2014, 10:36

Marten Voulon, onderzoeker van IT-recht aan de Universiteit van Amsterdam en deskundige op het gebied van privacy en het BSN, vindt het een griezelige gedachte dat de overheid journalisten screent. “Het opvragen van het BSN moet écht nodig zijn, bijvoorbeeld omdat er een acute dreiging is. Het mag zeker niet uit gemakzucht.”

Dat de privacygevoelige gegevens door de PVV worden opgevraagd is volgens Voulon helemaal uit den boze. “Dat kan niet door de beugel. Alleen de overheid en enkele zeer nauw omschreven private partijen mogen de gegevens opragen. De PVV is zeker geen overheid.” Meer bij De Gelderlander / Foto: Hollandse Hoogte/Werry Crone

Bekijk meer van

PVV Nationale Co DKDB

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Lemmen, 18 augustus 2011, 10:57

Hierbij een vraag wat kunnen wij hier aan doen als dit blijkt dat het zo is kunnen wij de PVV hier voor aansprakelijk stellen en ook de DKDB kan immand mij info geven onder mijn email .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) dank hier voor L Lemmen

Bas Paternotte, 18 augustus 2011, 11:04

In 2006 moest ik als parlementair verslaggever (dus met Kamerpas) voor het eerst mijn paspoort/BSN aan de PVV geven voor een afspraak met Wilders. Dat werd vervolgens naar Justitie of de DKDB gestuurd. Beveiliging is nu eenmaal een bitch. Dat de PVV fout zou zitten in deze lijkt mij daarom ietwat overdreven.

rob v an otterloo, 18 augustus 2011, 15:49

Hoever kan de DKDB gaan? Dat is de vraag. Naar mijn idee slaat de organisatie hier door. Bovendien: wie slaagt erin om achter het ijzeren gordijn te komen dat Wilders zelf optrekt? De man en zijn PVV maken toch alleen en heel klein gaatje als de journalist uit zijn stal komt?

Rob van der Hilst, 18 augustus 2011, 19:47

Is het nou wérkelijk een thema, dit? Wilders pleegt herhaaldelijk zijn zetten te herhalen met in het ‘beste’ geval een kleine variatie op de vorige keer.

Volg slechts zijn tweets en zijn openbare uitspraken in de Tweede Kamer, ‘just in case’.

Wedden dat dan de gang naar een persconferentie van hem bespaard kan worden? En dus ook die veiligheidskomedie? Scheelt weer tijd en energie.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.