— woensdag 23 september 2015, 13:39 | 1 reactie, praat mee

Publeaks 2.0 in de steigers

Publeaks

Het veilige lekplatform Publeaks bestaat twee jaar en is aan een evaluatie en update toe. Sinds de start zijn 12 mediabedrijven gestopt met deelname, vanwege tegenvallende of uitblijvende resultaten. Er zijn nog 29 organisaties aangesloten (waaronder Villamedia, red.) die tussen 5 tot 50 stukken per maand krijgen aangeboden.

Een probleem is dat de kwaliteit van die bijdragen te wensen over laat, blijkt uit een onderzoek dat journaliste Maaike Goslinga tussen januari en april 2015 onder deelnemers uitvoerde. Het betreft soms klassieke persberichten of theorieën die zilverfolie-hoedjes vereisen, wat frustratie opwekt bij journalisten die de bijdrage pas kunnen duiden als er door diverse ontsleutelingshoepels is gesprongen. Klokkenluiders selecteren verder soms verkeerde media om aan te lekken. Ook komt het voor dat nieuws dat bij grote media terechtkomt ‘te klein is’ om nationale aandacht te verdienen.

In de nieuwe Publeaks-site wordt daarom meer aandacht gegeven aan het informeren van de klokkenluider en deze beter te begeleiden bij het proces van documenten insturen. Deelnemende media klaagden over het feit dat contact achteraf voor vervolgvragen vrijwel onmogelijk bleek. Klokkenluiders kregen al een uniek nummer waarmee ze kunnen inloggen, maar Publeaks 2.0 zal klokkenluiders nadrukkelijker wijzen op de mogelijkheid via de site - ook volstrekt anoniem - ook achteraf met journalisten in contact te treden.

Een klokkenluider kan straks bovendien bij terugkeer zien welke media de tip hebben opgepakt en of journalisten mogelijk vervolgcontact wensen. Voor deelnemende media wordt het eenvoudiger om het belang van bijdragen eerder te identificeren, al blijft het platform vanwege de vereiste veiligheid en anonimiteit voor alle partijen werken met specialistische laptops, meerdere lagen van versleuteling en communicatie over het anonieme Tor-netwerk.

Uit het onderzoek van Goslinga blijkt wel consensus over het belang van het Publeaks-platform, dat volgens deelnemende media een belangrijk kanaal is om misstanden te melden. In navolging van de aanbevelingen uit het onderzoek is Free Press Unlimited in het bestuur van Stichting Publeaks gestapt. De ondersteuning en het beheer van het platform is daarmee ondergebracht bij Free Press Unlimited.

Lekken hebben geleid tot ongeveer veertig publicaties, waarvan het aftreden van Henk Krol wegens gerommel met pensioenpremies en slordige omgang met medische dossiers van werkzoekenden door uitkeringsinstantie UWV de bekendste voorbeelden zijn. 

Bekijk meer van

PubLeaks

Praat mee

1 reactie

John Tapperwijn, 24 september 2015, 15:20

Wij hebben Publeaks verschillende malen via de mail benaderd met de vraag of we ons niet konden aansluiten.
Geen enkele maal een reactie mogen ontvangen en het verwonderd ons dus niet dat dit initiatief niet van de grond wil komen. Ondertussen een eigen oplossing gemaakt.

Ondanks alles ben ik nog steeds nieuwsgierig of samenwerking mogelijk is.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.