word studentlid

— zaterdag 2 maart 2024, 12:13 | 0 reacties, praat mee

President van Argentinië zegt het staatspersbureau te willen sluiten

President van Argentinië zegt het staatspersbureau te willen sluiten
© ANP / JUAN MABROMATA

De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". Laatste wijziging: 2 maart 2024, 12:17

In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

De regering van Milei had eerder al aangegeven dat ze fors het mes ging zetten in overheidsinstellingen en -diensten inclusief de publieke media. Milei vindt dat de nieuwe regering dramatisch moet bezuinigen als gevolg van financieel wanbeleid van haar voorgangers. Hij zei in een toespraak vrijdag dat “de afgelopen twintig jaar een ramp zijn geweest, een orgie van ongecontroleerde overheidsuitgaven”.

Vaker onder vuur
Télam werd opgericht in 1945 als Telenoticiosa Americana in de tijd van dictator Juan Perón. Het is al vaker onder vuur genomen, onder meer door de particuliere media die in 1984 de sluiting eisten.

Toenmalig president Carlos Menem zei in 1992 dat het binnen twee jaar dicht zou gaan, maar dat ging uiteindelijk niet door. Zijn opvolger Fernando de la Rúa kondigde ook de sluiting van het persbureau aan, maar daar is het ook niet van gekomen.

Télam telt nu meer dan zevenhonderd werknemers. Télam stelt dat het het enige persbureau van het land is dat in alle Argentijnse provincies is vertegenwoordigd.

Bekijk meer van

Argentinië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.