— woensdag 20 januari 2021, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Portugal: ophef over massale afluisteractie journalisten zonder rechterlijk bevel

Portugese agenten voeren controles uit tijdens een corona-avondklok eind november | Tiago Petinga / EPA

Naar nu bekend is geworden hebben de autoriteiten in Portugal in 2018 maandenlang journalisten geschaduwd en afgeluisterd om hun bronnen te achterhalen. Het gebeurde bovendien zonder rechterlijke toestemming, iets dat vereist is onder de Portugese wet.

Het Openbaar Ministerie in Lissabon gaf de opdracht tot het volgen van een twee journalist van weekbladen Visão en Sábado, een journalist van dagblad Correio da Manhã. Verder werden journalisten van commerciële zenders TVI en SIC gevolgd.

Weekblad Visão zelf onthulde de zaak vorige week. Het middel van schaduwen werd gezet in een onderzoek naar omkoping bij een lokale voetbalclub. In sommige gevallen werden de journalisten fysiek gevolgd. Van journalisten werden verder sms-verkeer bekeken en de bankrekening van een journalist gevolgd.

De politie ondervroegen journalist Carlos Rodrigues Lima van weekblad Sábado en Henrique Machado van Correio da Manhã onlangs. De politie verdacht hen ervan vertrouwelijk materiaal rond het politie-onderzoek te publiceren. Er zijn geen aanklachten tegen de journalisten aangebracht.

Persvrijheidsorganisatie CPJ stelt in een reactie dat het schaduwen en afluisteren van journalisten, zonder dat er een rechter aan te pas komt, geen plaats heeft in een democratie. “Portugal moet deze zaak diepgaand onderzoeken en garanderen dat de grondrechten van journalisten niet worden geschaad”, aldus CPJ.

In Portugese media heeft het OM enkel gezegd dat het onderzoek correct en met respect voor de wet is uitgevoerd.

Bekijk meer van

Portugal

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.