training eu starters

— donderdag 17 juni 2021, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Opnieuw prestigieuze Sigma Award voor datajournalistiek platform Pointer

Beeld uit de vastgoed-reconstructie van Pointer | KRO-NCRV

Het datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) heeft een Sigma Award gewonnen voor de productie over onteigende en doorverkochte Joodse woningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sigma Awards belonen de beste datajournalistiek ter wereld. Laatste wijziging: 18 juni 2021, 08:36

De prijzen worden niet in categorieën ingedeeld: de jury kiest projecten die volgens hen het afgelopen jaar data en journalistiek het best combineerden.

Pointer gebruikte pas in 2019 gedigitaliseerde vastgoedboeken rond transacties en reconstrueerde zo hoe makelaars, notarissen en kopers omgerekend tientallen miljoenen euro’s verdienden aan roofhandel.

“Door de publicaties van Pointer hebben inmiddels meer dan veertig gemeenten een onderzoek ingesteld naar hun rol in deze transacties. In enkele gevallen hebben gemeenten zelf panden gekocht, het rechtsherstel gefrustreerd, of achteraf belasting geheven aan terugkerende Joodse eigenaren. Het interactieve verhaal De Straat Die Niet Meer Bestaat won in mei de journalistiek jaarprijs De Tegel in de categorie Online”, aldus het platform.

Eindredacteur Pointer, René Sommer: “Het is ongelooflijk dat we voor het tweede jaar op rij deze prestigieuze prijs winnen. Om weer bij de beste van de wereld te horen, is een enorme beloning voor het hele team dat heel hard heeft gewerkt aan de producties over de Vastgoedboeken.”

De Sigma Awards wordt georganiseerd door een groep van vooraanstaande datajournalisten, en ondersteund door het Google News Initiative. Het is de tweede keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Meer bij Pointer

Lees ook het interview dat Villamedia had met Pointer-eindredacteur René Sommer. “Eilandjes waarop de ene groep zich verzamelt en afzondert van de rest zul je bij ons niet vinden. Collega’s uit alle disciplines zitten bij elkaar aan het bureau en werken samen aan onze verhalen. Developers, videomakers en designers zijn bij ons net zo belangrijk als journalisten.”

Bekijk meer van

Sigma Award Pointer KRO-NCRV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.