— donderdag 16 december 2021, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Piraterij in Europa daalt gestaag, met kleine piek aan begin coronajaar 2020

Een still uit de anti-piraterijcampagne 'Piracy, It's A Crime' van de Amerikaanse filmbond MPAA. De campagne leidde tot een golf aan parodieën. | MPAA

Volgens een eerder deze maand verschenen onderzoek van het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) daalt digitale piraterij van televisie, film en muziek binnen de Europese Unie. Nederland valt wat betreft zulke inbreuken op auteursrecht onder het Europees gemiddelde. Laatste wijziging: 16 december 2021, 09:29

Volgens het agentschap zijn er diverse factoren die meespelen bij piraterij: de mate van inkomensongelijkheid, (on)bekendheid met legale alternatieven en simpelweg acceptatie van het fenomeen.

EUIPO constateerde een kortdurende stijging van met name filmpiraterij aan het begin van 2020, toen mensen gedwongen werden langer binnen te zitten.

Over het algemeen is binnen de drie categorieën de trend omlaag. Piraterij daalde over heel 2020 met zo’n 34 procent, becijferde EUIPO op basis van gegevens tussen januari 2017 en december 2020. Voldoende legaal aanbod heeft een positief effect op piraterij.

In landen waar zulke opties niet bestaan zien inwoners piraterij als een acceptabele optie. Het gaat daarbij meestal om illegaal gedownloade muziek, aldus EUIPO. Ook landen met relatief veel jongeren (15-24) zien meer piraterij.

Televisieseries worden het meest illegaal gedownload, goed voor 70 procent van de geconstateerde piraterij. Films zijn goed voor 20 procent en de rest is gerelateerd aan muziek. Meer bij European Union Intellectual Property Office

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.