website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Pim, Pam, Pet

Mark Koster — Geplaatst in boek op dinsdag 12 september 2017, 10:00

Koster & vrienden De Holocaust, een proces tegen een nazi, wispelturige labiele vrouwen, sommigen zelfs met één been, een moord op een Bekend Landelijk Figuur en heel veel Griekse mythologie. Neen! We hebben het niet over een onontdekt hermetisch meesterwerk van Herr Mulisch. We eren vandaag de eerste echte roman van Max Pam.

Veertig jaar trok de schaak- en literatuurliefhebber die naar eigen zeggen lijdt aan venustrafobie literaire sprintjes in alle dag-, week- en maandbladen. … tot deze week.

Pam heeft in één keer vier marathons gelopen en een kloeke Buildungsroman geschreven. Acht jaar sloot Pam - hij moest er zelfs voor scheiden - zich op om een boek af te leveren, waarin alle thema’s uit zijn leven voorbij trekken. De verhaallijnen in ‘Leviathan of het hart in de steen’ zijn nogal Mulischiaans, al is Pam zelf meer een Hermans-fan.

In het boek knipoogt Pam naar de somberman-auteur door een invalide portier op te voeren, een verwijzing naar de eerste zin uit Hermans grafzerkwerk: ‘Nooit meer Slapen’.

Goed, over dit soort subtiliteiten ging het deze middag, waar sprekers de auteur en diens roman kwam loven. We beperken ons tot een paar oneliners. Nelleke Noordervliet, de vrouw die in de radioshow De Tafel van Pam de rol van ‘token woman’ mocht vertolken, sarde dat ze tegenwoordig ‘genderneutraal’ met de gewezen talkshow omgang had.

Columnist Theodor Holman onthulde dat zijn vriend Theo van Gogh (dat was die Bekende Landelijke Figuur) ooit coïtale momenten had beleefd met oud-minister Guusje ter Horst en dat ook ex-excellentie Rita Verdonk goesting had naar Theo’s niet zo afgetrainde lijf. ‘Het vrouwtje lag panklaar’, kirde Theo. Let wel: Van Gogh had Pim Fortuyn wel afgewezen voor een gezamenlijk bezoek aan de darkroom na een eerdere amourette met Ton Vorstenbosch.

Wat hadden we nog meer? Nou, er gebeurde vooral ook iets niet.

Hans Teeuwen zou komen spreken over ‘de archeologie van het geitenneuken’, maar kon helaas geen oppas vinden om zijn schotschrift uit te spreken. Jammer. Gelukkig was Jeroen Henneman voor wat plat vermaak aangetrokken na al het intellectuele trapezewerk.

Henneman liet via een goocheltruc de opgezette hond van Pam verdwijnen: het beest schoot bijna net zo snel de zaal uit als de bejaarde bezoekers na de redevoeringen. Misschien had dat ermee te maken dat de pomp met gratis drank toen al dicht was.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Karin de Mik, 13 september 2017, 14:51

    Het is Guusje ter Horst!

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.