— donderdag 4 juni 2020, 20:57 | 0 reacties, praat mee

Pijper Media wil stoppen met Nieuwe Revu als zelfstandige titel

UPDATE Uitgeverij Pijper Media is voornemens de stekker uit Nieuwe Revu te trekken. Het weekblad, dat 67 jaar geleden voor het eerst verscheen, moet op termijn een bijlage worden van weekblad Panorama. Nieuwe Revu wordt dan nog wel verkocht in een pakket met Panorama, maar niet meer los in de winkel.

In de nieuwe situatie wordt Nieuwe Revu gevuld door de redactie van Panorama, schrijft de Volkskrant op basis van een gesprek met Nieuwe Revu-hoofdredacteur Jonathan Ursem. Ursem mailde donderdagavond ook zijn freelancers al om hen van het nieuws op de hoogte te stellen.

“Veel mensen kopen beide bladen nu al als pakket”, aldus Ursem tegen de Volkskrant. “Dat pakket verkoopt vier keer zo goed als Nieuwe Revu alleen.” De oplage van Nieuwe Revu als losse titel is volgens Ursem vanwege het coronavirus met 15 procent gedaald. Hij stelt dat Pijper Media die daling aanvoert als aanleiding om het blad als losse titel te stoppen. “De markt stagneert, zeggen ze. Ik betwijfel of dat klopt; online is ons bereik de laatste maanden 10 procent gestegen.”

‘Geen voldongen feit’
Wanneer de maatregelen precies ingaan is nog niet bekend, al zegt Ursem in zijn mail aan freelancers te vermoeden dat de streefdatum 1 juli is. Volgens de hoofdredacteur is het de vraag of dat gaat lukken. “We hebben een redactiestatuut waarin staat dat reorganisaties alleen mogelijk zijn als beide redactieraden akkoord aan, en die zien het niet zitten, net zomin als veel freelancers. Wat ons en vakbond NVJ betreft is dit een intentie, geen voldongen feit.”

Ursem voegt tegenover Villamedia toe dat hij een klein jaar geleden het initiatief heeft genomen om een ondernemingsraad op te richten bij Pijper Media. “In maart zouden er eindelijk verkiezingen zijn, maar die zijn daags daarvoor door Pijper Media afgeblazen.”

Ursem stelt tevens dat een andere uitgever Nieuwe Revu zou willen kopen, al is niet bekend om welke uitgever dat gaat. Als Nieuwe Revu inderdaad een bijlage van Panorama wordt, kost dat Ursem zijn baan. Pijper Media heeft hem al gevraagd op te stappen. “Ik blijf gewoon mijn werk doen, en hoop dat ik kan zorgen dat Nieuwe Revu alsnog de kant krijgt die dit blad verdient.”

“Zoals overal in medialand kijken ook wij naar optimalisaties”, laat uitgever Anton Pijper weten in een reactie aan Villamedia. “Hoe we een en ander vorm gaan geven kan ik nu nog niet zeggen.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.