onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 29 april 2015, 16:32 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheid wereldwijd onder druk

De staat van de persvrijheid is in jaren niet zo laag geweest. Dat zeggen Free Press Unlimited en onderzoeksorganisatie Freedom House tijdens de presentatie van de Press Index 2015, aan de vooravond van de Dag van de Persvrijheid. Slechts 14 procent krijgt het predikaat vrij. Er werden in totaal 199 landen onderzocht. Er zijn twee belangrijkste oorzaken vooor de afname in persvrijheid. De eerste heeft betrekking op het gebruik van restrictieve wetten tegen de pers, waarbij vaak met nationale veiligheid geschermd wordt. En de tweede is dat lokale en buitenlandse journalisten steeds moeilijker toegang krijgen tot gebieden waar conflicten zijn. Volgens Freedom House is het paradoxaal genoeg dat in een tijd van schijnbaar ongelimiteerde toegang tot informatie en nieuwe methodes om verhalen te vertellen er steeds meer gebieden zijn die onbereikbaar zijn voor journalisten.

Nederland zakte overigens op de index naar plek drie, samen met België en Finland. Op een gedeelde eerste plaats staan Noorwegen en Zweden. Slechts bij acht landen waren verbeteringen te zien, het laagste aantal sinds 2009. Terwijl het aantal landen met verslechteringen (18) voorhet eerst in zeven jaar sterk toenam. Hekkesluiters op de index zijn Turkmenistan, Oezbekistan en Noord-Korea.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.