foj 2019

— donderdag 28 februari 2019, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Pelin Ünker over de kleren van de keizer

Pelin Ünker

Villamedia vraagt aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Pelin Ünker, economieverslaggever van dagblad Cumhuriyet, over de kleren van de keizer.

Terwijl niemand het durft te zeggen, roept een kind opeens: “De keizer heeft geen kleren aan!” Een scène als deze, uit Hans Christian Andersens ‘De nieuwe kleren van de keizer’, speelt zich af in Turkije. Een handjevol journalisten durft nog steeds te zeggen dat de keizer geen kleren aanheeft, maar nu luistert niemand naar ze.

Vrijdag 1 maart praten buitenlandse correspondenten in Turkije over hun werkomstandigheden. Vanaf 19.30 uur in De Balie in Amsterdam.

Stel je een land voor waar de lokale munt 50 procent van zijn waarde verliest, maar waarbij het volk de vraag of er sprake is van een crisis met ‘nee’ beantwoordt. Dat is niet eens omdat de meeste mensen dat geloven, maar vooral omdat de president dat zegt en omdat de meeste televisiekanalen en kranten dat melden. De laatste jaren is de kloof tussen realiteit en beleving snel gegroeid. De pers is niet vrij en wordt door de regering als propagandamiddel gebruikt.

Ieder nieuwsbericht dat de fouten van de regering blootlegt en haar beleid bekritiseert, wordt direct ontkend, journalisten zwartgemaakt. Economisch nieuws vormt daarop geen uitzondering. Veelal zet de regering de kritieken neer als het werk van ‘buitenlandse kringen’ of als ‘landverraad’. Degenen die over het waardeverlies van de lira schreven, deden dat om Turkije klein te houden, heet het.

Terwijl er dagelijks ondernemingen failliet gingen en prijsverhoging zich op prijsverhoging stapelde, beweerde president Erdoğan dat er van een crisis geen sprake was. Een belangrijke oorzaak van de crisis, die wel degelijk bestond, was de benoeming van Erdoğans schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Albayrak gaf de markten geen vertrouwen en instituties hadden hun onafhankelijkheid al lang verloren.

Albayrak komen we ook tegen bij rechtszaken tegen journalisten. Toen wij in november 2017 als Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten de Paradise Papers publiceerden, bleek Albayraks broer Serhat een bedrijf in Malta te bezitten dat banden had met het Turkse Çalık Holding waar Berat Albayrak bestuurder was. Dit keer ontkenden ze het niet. In plaats daarvan werd een rechtszaak geopend. De eis: tot vier jaar gevangenisstraf. Eerder werden zes journalisten die over gelekte e-mails van Albayrak berichtten, vastgezet.

Om de krant Cumhuriyet, waar ik tot voor kort werkte, het zwijgen op te leggen, werd een grote operatie opgetuigd. Zeventien collega’s werden vervolgd, twaalf van hen zaten langer dan een jaar vast. De zaak loopt nog altijd en als mijn collega’s veroordeeld worden, gaan ze opnieuw de gevangenis in.

Maar er is iets dat de machthebbers zich niet realiseren. De meer dan dertig journalisten die afscheid moesten nemen van Cumhuriyet bedrijven nog altijd journalistiek. Ik weet zeker dat hun geluid op een dag gehoord zal worden. Iedereen zal dan zien dat de keizer geen kleren aan heeft.

De overige columns.

Pelin Ünker was economieverslaggever van dagblad Cumhuriyet. Na een bestuurswisseling bij de krant in september 2018 stapte ze samen met meer dan dertig collega’s op. In januari van dit jaar werd ze veroordeeld tot een geldboete van 8.600 lira (1.430 euro) en een gevangenisstraf van dertien maanden en vijftien dagen wegens ‘smaad en laster’. Ze was aangeklaagd door de advocaten van voormalig premier Binali Yildirim voor haar verslaggeving over de Paradise Papers, waarin ze off-shore bedrijven in Malta van de familie-Yildirim aan het licht bracht. Ze mag haar beroep in vrijheid afwachten. Ook de familie Albayrak klaagde haar aan. Die zaak dient 28 maart. Momenteel werkt ze onder meer voor de Turkstalige dienst van Deutsche Welle.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.