— vrijdag 7 november 2008, 10:20 | 4 reacties, praat mee

PCM-dagbladen moeten bezuinigen

NRC Handelsblad, Volkskrant en Trouw moeten bezuinigen door tegenvallende advertentie-inkomsten en stijgende kosten. Volgens Bert Groenewegen, bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Volgens Groenewegen zijn met name de kosten voor lonen, papier en bezorging de afgelopen twee jaar flink gestegen. "Als we de abonnementsprijzen niet verder willen verhogen, moet er bij de verschillende bedrijven gesneden worden in de kosten, miljoenen euro's per titel." Meer bij NRC / FD

Bekijk meer van

PCM

Praat mee

4 reacties

Mark Deuze, 9 november 2008, 17:38

Een directe vraag dan werk uitdaging aan de journalisten van De Journalist c.q. de NVJ dan wel Villamedia: werk nou eens in een mooi overzichtsstuk uit wat er pakweg de laatste zes maanden of bijvoorbeeld gedurende het jaar 2008 allemaal verloren is gegaan aan directe (salaris, banen, freelancing) en indirecte (infrastructuur, redactionele budgetten, verhouding productiviteit/aantal werkzame journalisten) investeringen in het vak. Dit soort kleine berichtjes verhullen wat steeds meer lijkt op totale zelfvernietiging van de journalistiek door uitgevers en omroepbedrijven. Daarmee verwijs ik naar het bijna perfecte verlies van macht onder over het algemeen hardwerkende (en met name jonge) journalisten in de richting van het Publiek aan de ene kant (burgerjournalistiek), en de Werkgevers/Eigenaars aan de andere kant (massa-ontslagen, bezuinigingen, de dwang om met minder journalisten meer multimediaal werk te moeten doen).

F. Spits, 9 november 2008, 21:15

En jullie bezuinig(ing)en op de koppenmakers…

Micha Kat, 10 november 2008, 10:11

@Mark Deuze
steeds weer dat afschuwelijke ‘hardwerkende’....
wat wil je daar nu mee zeggen? dat ze ‘omdat ze hard werken’ onze sympathie eens te meer zouden verdienen? Ik geloof direct dat ze ‘hard’ werken, maar ze werken niet ‘goed’. Ze werken ‘hard’ aan het in dienst van de macht en de gevestigde orde verbergen en soms zelfs verkrachten van de waarheid en de feiten. Juist om die reden is het een goede zaak als de mainstream media kapot gaat.

Ik citeer de New York Times-journalist John Swinton die reeds in 1953 het volgende zei op een lezing in de NY Press Club:

“Op dit punt in de wereldgeschiedenis is er in de VS niet zoiets als een onafhankelijke pers. U weet het en ik weet het. Niet een van jullie durft zijn eerlijke mening op papier te zetten, en als je het wel zou doen, dan weet je van tevoren dat je nooit in print verschijnt. Ik word iedere week betaald om mijn mening uit de krant te houden waaraan ik verbonden ben. Sommigen van jullie krijgen soortgelijke salarissen voor soortgelijke zaken, en wie zo stom zou zijn om wel zijn eerlijke mening op te schrijven zou al gauw op straat staan, op zoek naar een nieuwe baan. Als ik in een enkele editie van mijn krant mijn oprechte mening zou plaatsen, zat ik binnen 24 uur zonder werk. U weet het en ik weet het. En wat is dit voor een schijnvertoning -proosten op een onafhankelijke pers? We zijn instrumenten en slaven van rijke mannen achter de schermen. Wij zijn marionetten, zij trekken aan de touwtjes en wij dansen. Onze talenten, onze mogelijkheden en onze levens behoren toe aan andere mensen. Wij zijn intellectuele prostitues.”

Ja, ze werken hard, die journalisten van PCM. Maar niet voor de goede zaak. De wereld is (veel) beter af zonder hen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.