de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— vrijdag 8 november 2013, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Payroll: Changing times

Het CBS onderzoekt van alles, zo ook de invloed van recessie en crisis op het persoonlijk leven: in tijden van voorspoed trouwen meer mensen. Omgekeerd leidt crisis niet tot méér echtscheidingen. De kosten verbonden aan een echtscheiding, houden mensen kennelijk bij elkaar. Voor de arbeidsrelatie geldt dat niet.

In tijden van crisis is de werknemer zijn leven niet zeker. NRC wijdde onlangs twee pagina’s aan de ‘bulderende baas’. Het vriendelijke verzoek uit de tijden van hoogconjunctuur is al lang vervangen door het dienstbevel.

Meer hiërarchie op de werkvloer leidt tot meer stress, maar uit angst voor baanverlies, daalt juist het ziekte­verzuim. En zelfs met buigen als bamboe is baanverlies niet te voorkomen. Werkgevers gaan na een ontslagronde door met rompredacties, aangevuld met freelancers, of payrollers. Een payroller is iemand met een contract bij een payroll-bedrijf, die elders aan het werk wordt gezet. Bij zijn voormalige werkgever bijvoorbeeld.

In de media is payrolling geen onbekend fenomeen. Vaak brengt een werkgever in het exitgesprek al de mogelijkheid ter sprake om via een payrollconstructie weer in dezelfde functie aan het werk te gaan. En wie is dan de werkgever? Tot kort geleden deed de rechter daar niet moeilijk over: de werkgever was de payrollonderneming met wie het contract was gesloten. De uitgever of omroep was de inlener. Maar inmiddels kijkt de rechter in deze zaken voorzichtig ‘door het papier heen’. De kantonrechter te Enschede bijvoorbeeld.

De gemeente Enschede had een aantal medewerkers als trajectbegeleider inburgering geselecteerd en aan de Stichting Dienstverlening Welzijn Enschede (SWDE) gevraagd deze mensen in dienst te nemen en direct weer uit te lenen aan de gemeente. Zo gezegd, zo gedaan. Na verloop van tijd wil de gemeente van de trajectbegeleiders af. SWDE, met wie de begeleiders hun contract hadden gesloten, vraagt de rechter de arbeidsovereenkomsten te ontbinden.

De rechter weigert met de redenering dat SWDE helemaal geen werkgever is: de enige relatie tussen SWDE en de werknemer was de plaatsing op de loonlijst, terwijl aldus de rechter ‘op geen enkele wijze is gebleken dat de constructie niet enkel is gekozen om de ontslagbescherming te ontlopen’. Een aantal jaren geleden verloren de NVJ-advocaten een soortgelijke zaak bij het Hof Leeuwarden.

Toen vond de rechter nog dat omdat de werknemer schriftelijk met de payroll-onderneming had gecontracteerd hij had kunnen weten dat de payroll-onderneming zich de rol van werkgever had toebedacht. De loonvordering tegen de feitelijke werkgever werd afgewezen. Anno 2013 zou een soortgelijke zaak wel eens heel anders kunnen aflopen. The times they are a-changin’.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.