training eu starters

— woensdag 8 juni 2022, 10:28 | 0 reacties, praat mee

Pakistanen opgepakt voor steekincident in de buurt van de redactie van tijdschrift Charlie Hebdo

De Italiaanse politie heeft dinsdag veertien Pakistanen gearresteerd op verdenking van banden met de man die in 2020 mensen in de buurt van de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo aanviel, meldt persbureau ANSA. Deze Zaheer Hassan Mahmoud (27) uit Pakistan stak twee medewerkers van een mediabedrijf met een mes, weken nadat het tijdschrift controversiële cartoons van de profeet Mohammed opnieuw had gepubliceerd. Ze raakten ernstig gewond. Laatste wijziging: 8 juni 2022, 10:37

Ook in andere landen werden aanhoudingen verricht. De Europese politiedienst Europol coördineerde de operatie van dinsdag samen met de politie in Italië, Frankrijk en Spanje.

Het onderzoek begon in Genua, waar een van de verdachten woont. Uit maandenlang onderzoek kwam naar voren dat andere leden van de zogenoemde Gabar-groep elders in Italië en in Frankrijk en Spanje verbleven. Een rechter in Genua tekende veertien arrestatiebevelen voor misdrijven die verband houden met “internationaal terrorisme”. Hoeveel verdachten er elders zijn gearresteerd is niet bekendgemaakt.

27-jarige wilde kantoor in brand steken
De 27-jarige Mahmoud heeft destijds een bekentenis afgelegd. Hij wilde het voormalige kantoor van Charlie Hebdo in brand steken. Hij had flessen met brandbare vloeistof bij zich, maar wist niet dat de redactie was verhuisd.

Bij het tijdschrift vielen vijf jaar eerder, in 2015, twaalf doden toen moslimextremisten de redactie aanvielen. De twee daders kwamen later zelf om het leven.

Bekijk meer van

Charlie Hebdo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.