website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Overleg over ‘slot’ op Uitzending Gemist

Sander Lindenburg — Geplaatst in omroep op maandag 27 september 2010, 08:46

Nieuws

Het Commissariaat voor de Media overlegt momenteel over een ‘slot’ op de site Uitzending Gemist. Door het invoeren van een code op de site zou materiaal dat ongeschikt is voor jeugdige kijkers door ouders afgeschermd moeten kunnen worden. Dit blijkt uit de beantwoording van kamervragen door staatssecretaris Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart. De bewindsvrouw denkt aan de invoering van “pincodes of meer geavanceerde identificatiesystemen waarover de ouders het beheer voeren”. Plannen voor een dergelijk slot lekten begin deze maand uit. Volgens haar dient de publieke omroep ‘een veilige haven te zijn voor jeugdige kijkers’. “De wetgever heeft er daarom, voor wat betreft de publieke omroep, voor gekozen om geen onderscheid te maken tussen lineaire diensten (traditionele televisiediensten) en non-lineaire diensten (diensten op aanvraag zoals Uitzending Gemist). Op alle platforms dient de publieke omroep bescherming te bieden tegen mogelijke schadelijke inhoud voor jeugdigen.”

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Rene Quist, 27 september 2010, 11:03

  Typisch ouderwets denken. Het internet laat zich niet reguleren door dit soort hekken. Ik snap dat de tere kinderzieltjes beschermd dienen te worden. Maar zou dat slot niet wat inventiever kunnen? Inloggen Digid? Of misschien wat moeilijker vragen… die alleen zijn te beantwoorden door 16+.

  Gewoon stompzinnig het internet op slot doen… Ach wat zal ik zeggen

 2. 2. Girizano, 27 september 2010, 14:34

  Mag ik een lans breken voor het gebruiken van de tijd in de tijdzone van de gebruiker en niet de servertijd in NL? Immers, ‘na acht uur vandaag’ , dat is is morgenochtend ook. Kortom, er zal gewerkt moeten worden met een ‘slot’: zolaat ‘aan’ en zolaat weer ‘uit’.
  Echter, heel veel expats gebruiken UItzendinggemist als de nieuwe Wereldomroep. Ik heb in Chili te maken met een tijdsverschil van soms 6 uur. Internetverbindingen zijn daar niet zo snel als in Europa, dus wij gebruiken ‘recorders’ zoals WMRecorder om programma’s op te nemen en ze daarna zonder horten en stoten af te kunnen spelen. Maar daar beginnen we soms ‘s-ochtends vroeg al mee (onze tijd). Negen uur bij ons is dan 3 uur in NL, waarschijnlijk te vroeg voor het tijdslot. En een paar uur later beginnen gaat niet, dan zijn we er niet, we werken allemaal. Wilt u dit alstublieft in overweging (laten) nemen?

 3. 3. Desiree, 27 september 2010, 16:20

  Helemaal eens met Girizano.
  Dit is weer typisch kortzichtig beleid. Men denkt alleen aan mensen in NL en niet aan degene die afhankelijk zijn van Uitzending Gemist om uberhaupt de uitzending te kunnen kijken. Ik woon zelf in USA en heb dus een probleem indien dit ingevoerd wordt aangezien ik kijk als mijn kinderen naar school zijn (dit is voor mij s’morgens, en in NL dus nog overdag….).

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.