‘Overheid bepaalt agenda ZDF’

Voormalig directeur van de ZDF, Wolfgang Herles, heeft tijdens een debat op de radiozender Deutschlandfunk gemeld hoe de openbare Duitse media gecontroleerd worden door de overheid. Hij zei tijdens een live-uitzending onder andere dat de Duitse overheid de agenda bepaalt en zegt waar wel, en niet over geschreven mag worden.
Herles noemde het ‘pro-regerings journalistiek’ tijdens de discussie over media en de vrijheid van de pers.
Het is al de tweede keer in korte tijd dat er vraagtekens worden gezet bij de onafhankelijkheid van Duitse media. In januari beschuldigde een journaliste van de WDR haar werkgever er van alleen maar positief te berichten over vluchtelingen. Later trok ze de aantijgingen in. Meer bij 9fornews / Daily Mail
Praat mee
1 reactie
Frans Hoynck van Papendrecht, 8 februari 2016, 14:43
Is het in Nederland wezenlijk anders en beter? Ik hoor het graag van collega’s bij de landelijke omroep en dagbladen. Uit eigen ervaring (ik begon in 1980 bij Het Vaderland / AD) kan ik wel zeggen dat e.e.a. op lokaal en regionaal niveau in NL aan hetzelfde euvel onderhevig is als de oud ZDF directeur constateert.
Ik schat dat er toen ik het vak begon als journalist in 1980 er ongeveer één voorlichter c.q. woordvoerder was op vijf journalisten op een bepaald terrein. Of dat nou gemeentepolitiek betrof, provinciaal beleid, politie- en rechtbankzaken et cetera.
Nu 35 jaar later is die verhouding bijna omgekeerd. Elke journalist krijgt in de regel te maken met een persvoorlichter - waarachter, afhankelijk van diens ‘portefeuille’ nog zeker zo’n twee tot vijf communicatieadviseurs schuil gaan. (Een hoop van die communicatieadviseurs zijn bovendien ook nog eens oud-journalisten, die qua inkomen eieren voor hun geld kiezen - ik maak me er zelf trouwens uit overlevingsnoodzaak soms ook freelance schuldig aan).
Bederfelijk voor de vrije journalistiek op lokaal en regionaal niveau is bovendien de ‘dienst’ die overheden leveren door professionele fotografen (door hen gedicteerd) materiaal aan te laten leveren ‘vrij van rechten’. Dat speelt perfect in op het grote gebrek aan financiën bij lokale en regionale media - maar het beeld dat lezers daardoor krijgen van de werkelijkheid is in wezen zwaar gemanipuleerd.