persveilig seminar

— maandag 8 februari 2016, 09:05 | 1 reactie, praat mee

‘Overheid bepaalt agenda ZDF’

Rick Nederstigt / ANP

Voormalig directeur van de ZDF, Wolfgang Herles, heeft tijdens een debat op de radiozender Deutschlandfunk gemeld hoe de openbare Duitse media gecontroleerd worden door de overheid. Hij zei tijdens een live-uitzending onder andere dat de Duitse overheid de agenda bepaalt en zegt waar wel, en niet over geschreven mag worden. Laatste wijziging: 8 februari 2016, 10:39

Herles noemde het ‘pro-regerings journalistiek’ tijdens de discussie over media en de vrijheid van de pers.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat er vraagtekens worden gezet bij de onafhankelijkheid van Duitse media. In januari beschuldigde een journaliste van de WDR haar werkgever er van alleen maar positief te berichten over vluchtelingen. Later trok ze de aantijgingen in. Meer bij 9fornews / Daily Mail

Bekijk meer van

ZDF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Frans Hoynck van Papendrecht, 8 februari 2016, 14:43

Is het in Nederland wezenlijk anders en beter? Ik hoor het graag van collega’s bij de landelijke omroep en dagbladen. Uit eigen ervaring (ik begon in 1980 bij Het Vaderland / AD) kan ik wel zeggen dat e.e.a. op lokaal en regionaal niveau in NL aan hetzelfde euvel onderhevig is als de oud ZDF directeur constateert.
Ik schat dat er toen ik het vak begon als journalist in 1980 er ongeveer één voorlichter c.q. woordvoerder was op vijf journalisten op een bepaald terrein. Of dat nou gemeentepolitiek betrof, provinciaal beleid, politie- en rechtbankzaken et cetera.
Nu 35 jaar later is die verhouding bijna omgekeerd. Elke journalist krijgt in de regel te maken met een persvoorlichter - waarachter, afhankelijk van diens ‘portefeuille’ nog zeker zo’n twee tot vijf communicatieadviseurs schuil gaan. (Een hoop van die communicatieadviseurs zijn bovendien ook nog eens oud-journalisten, die qua inkomen eieren voor hun geld kiezen - ik maak me er zelf trouwens uit overlevingsnoodzaak soms ook freelance schuldig aan).
Bederfelijk voor de vrije journalistiek op lokaal en regionaal niveau is bovendien de ‘dienst’ die overheden leveren door professionele fotografen (door hen gedicteerd) materiaal aan te laten leveren ‘vrij van rechten’. Dat speelt perfect in op het grote gebrek aan financiën bij lokale en regionale media - maar het beeld dat lezers daardoor krijgen van de werkelijkheid is in wezen zwaar gemanipuleerd.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.