banner festival 23

— donderdag 19 augustus 2021, 11:06 | 0 reacties, praat mee

Recensie: Over de zwijgcultuur rond de Raboploeg

© Overamstel Uitgevers

In ‘De Raboploeg’ vertelt sportjournalist Maarten Kolsloot (o.a. werkzaam geweest voor NOS Sport, AVRO-TROS en ANP) het verhaal van de Rabobank wielerploeg. Hij geeft daarmee niet alleen een inkijk in de Nederlandse wielerwereld van rond de eeuwwisseling, maar werpt ook een blik op het toenmalige mediamores omtrent de sport. Laatste wijziging: 19 augustus 2021, 12:32

Kolsloot weet de aandacht te trekken – en te houden – door belangrijke momenten verhalend op te schrijven. Dit geeft het boek het gevoel van een roman, terwijl het strikte non-fictie is. Uiteraard komt het dopinggebruik ook aan bod. Zoals hij het noemt; ‘de donkere deken van een romantische wielercultuur’.

Kolsloot stelt twee belangrijke vragen: Waarom is er niks aan het dopinggebruik gedaan, als zoveel mensen ervan af wisten? En waar waren de gretige journalisten die dit bloot wilden leggen? Het simpele antwoord: de hevige zwijgcultuur was het slot op de deur.

Rond de eeuwwisseling was het gebruik van doping net zo geaccepteerd als het feit dat de leiderstrui van de Ronde van Frankrijk geel is. Ook wielerjournalisten wisten ervan af, maar durfden zich niet te branden aan het onderwerp. Allemaal in de angst hun contacten in de gesloten wielerwereld kwijt te raken.

Hoe heftig die zwijgcultuur is, wordt duidelijk wanneer Lance Armstrong in 2004 wordt beschuldigd van dopinggebruik. Kolsloot beschrijft hoe een tv-verslaggever er tijdens een persconferentie vragen over durft te stellen, maar wordt afgekapt. Andere wielercollega’s nemen tijdens de persconferentie het woord ‘doping’ niet in de mond. Zo werken ze zelf mee aan de zwijgcultuur die er heerst.

Inmiddels is die relatie tussen de pers en de Nederlandse wielerwereld opener geworden.
Zo liet wielerploeg Jumbo-Visma een camera alle gevoelige momenten van de Tour van
2020 vastleggen

Maarten Kolsloot: De Raboploeg. Eén bank, talloze jongensdromen en de vergeefse jacht naar geel. Overamstel Uitgevers, ISBN 978 90 488 5509 4, 366 pagina’s, € 22,99

Bekijk meer van

Maarten Kolsloot

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.