— maandag 28 december 2015, 10:23 | 1 reactie, praat mee

Ouderenjournaal verder zonder Wim Kunst

Wim Kunst stopt op 1 januari als hoofdredacteur van de website ouderenjournaal.nl. Hij startte de site ruim 2 jaar geleden met onder andere uitgever Clemens Otto. Die zet de website door en hoopt binnen enkele weken een nieuwe hoofdredacteur te benoemen en een nieuwe redactionele koers uit te zetten.

Kunst wil zijn vertrek desgevraagd niet toelichten. In een mail aan de medewerkers van de site meldt hij begin december dat met zijn vertrek ook ouderenjournaal.nl stopt.

Dat klopt niet, volgens Otto. ‘Wim dacht, als ik stop, stopt de site ook. Dat is te voorbarig. Andere initiatiefnemers gaan gewoon door.’

Otto heeft de hoop nog niet laten varen dat het ouderenjournaal een winstgevende site wordt. ‘We hebben nu 50.000 bezoekers per maand. Dat moeten er 50.000 per dag worden. Dan maken we winst. En het moet kunnen. Nederland telt 4 miljoen 50-plussers. Daarvan is de helft dagelijks online. Van die 2 miljoen moeten wij er 50.000 kunnen bereiken.’

De uitgever wil dat doen door de redactionele formule aan te passen. ‘Ons landelijke nieuws zal meer gaan over wat ouderen bezighoudt en minder over algemeen landelijk nieuws. En het regionale nieuws willen we ombouwen naar lokaal nieuws. Ons doelgroep moet bij ons berichten gaan vinden die ze elders niet kunnen vinden.’

Als het bereik toeneemt, komen de adverteerders vanzelf, verwacht Otto. Ook heeft hij zijn hoop gevestigd op het plaatsen van overlijdensberichten. Die kans schat scheidend hoofdredacteur Kunst laag in, schrijft hij in de afscheidsmail. Grote uitvaartorganisaties hebben inmiddels aangegeven niet met het ouderenjournaal in zee te willen gaan. Otto hoopt desondanks dat dat plan toch nog van de grond te tillen.

Hij kan niet aangeven hoe lang ouderenjournaal nog heeft om de gewenste bezoekersaantallen te bereiken.

Wel zullen de medewerkers tot die tijd op basis van ‘no cure, no pay’ moeten werken. Otto: ‘Zolang de site als totaal geen winst maakt, kunnen wij de medewerkers niets betalen. Dat is ook de reden dat Wim stopt. Na ruim 2 jaar was het voor hem genoeg geweest.’

 

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 31 december 2015, 16:20

Het blijft dweilen met de kraan open! Winst maken via internet is weinigen gegeven. Kijk naar onze site http://www.vandaagenmorgen.nl die vrijwel geheel door gepensioneerde (vrijwillige) collega’s wordt bemand en ‘bevrouwd’ met onafhankelijke journalistiek. De kosten voor een site alleen zijn dan ook minimaal. We proberen op internet een ‘krant’ te maken met verschillende regionale opinies, verhalen, achtergronden en columns. Ik kreeg via Facebook ook opmerkingen dat freelance journalisten, die nog inkomen nodig hebben, vaak moeten sabbelen en aan hun opdrachtgevers moeten toegeven.  De gepensioneerden, die net zoals ik de goede tijd in het vak nog hebben meegemaakt, hebben gelijk!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.