website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oud-KRO-voorzitter Frans Slangen overleden

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 20 maart 2019, 09:25

Oud-KRO-voorzitter Frans Slangen in 2000 | KRO / ANP

Oud-KRO-voorzitter Frans Slangen in 2000 | KRO / ANP

Nieuws Afgelopen weekend is oud-KRO-voorzitter Frans Slangen op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was geruime tijd ziek. De voorzitter vertrok in 2008. Voormalig mediadirecteur Ton Verlind haalt herinneringen aan Slangen op: een a-typische bestuurder met oog voor de realiteit.

Slangen begon in 1996 bij de KRO. De omroep schrijft in een in memoriam dat Slangen er voor zorgde dat dat de omroep een vitale organisatie werd met een duidelijke identiteit.

Verlind, die tussen 1998 en 2008 als mediadirecteur met Slangen samenwerkte, prijst in een blogpost de voor Hilversum onorthodoxe aanpak van de voorzitter: “Kon het niet zoals het moest, dan moest het maar zoals het kon. Hij had zijn doel helder voor ogen; de KRO moest een betekenisvolle maatschappelijke speler zijn. En het lukte hem om dat voor elkaar te krijgen, hoewel zijn onorthodoxe manier van opereren hem niet per definitie populair maakte bij alle spelers in het omroeppolitieke discours. Als er een muurtje weg moet om het grotere doel te bereiken, dan gaat die muur ook weg: zo ongeveer luidde zijn levensinstelling.”

Voor zijn maatschappelijke inzet kreeg Slangen divers onderscheidingen. In 1999 werd hij officier in de Orde van Oranje Nassau; in 2008 commandeur in de pauselijke Orde van de Heilige Gregorius de Grote; in 2014 de gouden legpenning van de gemeente Tilburg en de Commissarispenning van de provincie Noord-Brabant.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.