word actief nvj klein

— woensdag 22 april 2009, 13:03 | 7 reacties, praat mee

OR’s tegen financieringsplan Mecom

De Centrale Ondernemingsraden van Wegener en Mediagroep Limburg (MGL) hebben zich in een voorlopig advies gekeerd tegen het nieuwe financieringsplan van Mecom, eigenaar van de beide uitgevers. De bezwaren richten zich vooral op het pandrecht op activa, waardoor panden, persen en titels tot de bureaustoelen toe verkocht kunnen worden indien Mecom zou omvallen. Zoals bekend heeft Mecom tot eind van deze maand de tijd om een nieuw financieringsplan bij het consortium van banken in te dienen om de schuldenlast van zo’n 400 miljoen af te lossen. Laatste wijziging: 23 april 2009, 11:17

In een toelichting zegt COR-voorzitter Jos van Rijssingen van Wegener over het pandrecht dat is opgenomen in het financieringsplan: ‘De banken kunnen per direct het pandrecht uitoefenen en vervolgens losse onderdelen verkopen, zonder dat de Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen en de COR daar zeggenschap over hebben en zonder er rekening mee te hoeven houden of het overblijvende bedrijf nog voldoende samenhang en toekomst houdt. Dit zou de continuïteit van Wegener in gevaar kunnen brengen.’

Ook Ondernemingsraadvoorzitter Rob Cox van de Mediagroep Limburg ziet dit als een bedreiging van de continuïteit van de Limburgse kranten en drukkerijen. ‘We trekken gezamenlijk op met de COR van Wegener,’ aldus Cox. Tot nu toe had Mecom alleen het pandrecht op de aandelen van de beide dochterondernemingen. Daaraan kleven minder bezwaren, omdat het juridisch niet zoveel uitmaakt wie die aandelen bezitten, aldus hoogleraar arbeidsverhoudingen Mr.Lou Sprengers. ‘Bij het verpanden van activa kunnen rechthebbenden onder allerlei voorwaarden aanspraak maken op de bezittingen. Daarbij wordt wel gekeken of het in het belang is van het vennootschap, maar de controle daarover heb je niet meer in eigen hand. Het bezwaar van de COR kan ik me goed voorstellen.’

De afwijzing van het financieringsvoorstel door de ondernemingsraden is nog niet definitief. Mocht het bankconsortium bereid zijn af te zien van de verplichte activaverpanding, dan zou de COR van Wegener onder voorwaarden wel positief kunnen adviseren, aldus de verklaring.

De verklaring van de COR van MGL wijkt hierin af. Zij stelt dat binnen concernverband van dochters (onder meer MGL) en de moeder (Mecom) binnen zekere grenzen mag worden verlangd dat zij voor elkaar instaan. De Limburgse uitgever heeft de laatste jaren al ruimschoots heeft ingestaan voor Mecom, maar heeft tot op heden op geen enkele wijze geprofiteerd van de overname door Mecom, aldus de COR. ‘Mecom heeft uitsluitend middelen aan LMG onttrokken, en heeft het vernieuwingsbeleid waarop de COR de afgelopen jaren zo sterk heeft aangedrongen alleen maar in de weg gestaan. Akkoord gaan met het gepresenteerde financieringsvoorstel met hogere rentes zou betekenen dat de steun van LMG aan Mecom nog verder wordt vergroot, zonder dat daar enig voordeel voor LMG tegenover staat,’ aldus de verklaring van de COR van de Limburgse uitgever.

Details van het nieuwe financieringsarrangement zijn nog niet bekend omdat die vertrouwelijk zijn. Financiële details kunnen voor de beursgenoteerde bedrijven Wegener en Mecom van invloed zijn op de aandelenkoers. Van Mecom is de koers op de London Stock Exchange de laatste weken gestegen naar 4.7 pence (het dieptepunt was onder de 1 pence, terwijl een aandeel Mecom drie jaar geleden nog bijna 1 pond waard was.

Bekijk meer van

Wegener MGL Mecom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

7 reacties

Miriam, 22 april 2009, 16:12

Naar eigen zeggen verwacht Mecom de komende 12 maanden 678 miljoen euro financiering tekort te komen terwijl het bedrijf op de beurs 75 miljoen pond waard is. Dat lijkt mij niet echt een goede positie om eisen te stellen aan de banken.

denhaag24@gmail.com, 22 april 2009, 17:59

Beseft de COR dan niet dat ze over een maand geen werk meer hebben, hoezo er niet mee eens zijn.

Jared, 22 april 2009, 19:47

@denhaag24
Dat getuigt van bar weinig financieel inzicht, denhaag24. Als een moederbedrijf failliet gaat, wil dat nog niet zeggen dat de dochters ook failliet gaan. Volgens mijn informatie zijn beide uitgevers financieel gezond. Dus over een maand bestaan de Wegenerkranten echt nog. En over een paar jaar ook nog.

bidevi00@mac.com, 22 april 2009, 22:06

@Miriam - Eisen stellen aan de banken? De banken stellen juist eisen. De COR kan nee zeggen tegen het in onderpand geven, daar gaat het hier om. Onbegrijpelijke reactie.

@denhaag24 - De kranten bestaan nog wel, over een maand. Mecom hopelijk niet. Eerst nadenken, dan reageren.

denhaag24@gmail.com, 22 april 2009, 22:49

Zucht, heb niet gezegd dat ze failliet gaan (over nadenken gesproken). Het is zo simpel, als mama geen geld meer heeft verkopen de banken de bezittingen per opbod of te wel een appel en een ei. De kans dat de opkopers nog juridisch een COR nodig hebben is gering en zelfs als dat zo is dan hebben ze niets meer te makken. Zelf bied ik in elk geval 1,5 voor Gelderlander

Miriam, 22 april 2009, 23:21

@bidevi00@mac.com, welke reactie is onbegrijpelijk? Die van mij, die van de COR of die van jou? ;)

Er staat toch echt:

___De afwijzing van het financieringsvoorstel door de ondernemingsraden is nog niet definitief. Mocht het bankconsortium bereid zijn af te zien van de verplichte activaverpanding, dan de COR van Wegener onder voorwaarden wel positief kunnen adviseren, aldus de verklaring.___

Daar wordt toch een eis gesteld door de COR, of is het alleen maar een vriendelijke verzoek. In dat laatste geval wil ik mijn tekst wel aanpassen: ‘Dat lijkt mij niet echt een goede positie om een vriendelijk verzoek te richten aan de banken.’ ;)

Even serieus… Ik weet niet of het goed is als Mecom over een maand niet meer zou bestaan. De puinhoop die dan achterblijft zal niemand vrolijk maken.

Bovendien vermoed ik dat ‘financieel gezond’ wat betreft krantenuitgevers een rekbaar begrip is. Ik zou het houden op ‘ziek, maar nog niet stervende, genezing is mogelijk als de toestand niet verder zal verslechteren.’. Maar de cijfers van de TMG van het eerste kwartaal stemmen mij niet optimistisch.

denhaag24@gmail.com, 23 april 2009, 17:44

Het inkt is nog niet droog of ik zie al op dezelfde site dat 2 kranten semi-fuseren om straks gemakkelijker als eenheid verkocht te worden. Tja COR wat nu

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.