Tegel Beeld en Geluid

— maandag 10 augustus 2020, 15:34 | 0 reacties, praat mee

Opt-in om audio uit slimme speakers weer door mensen te laten beoordelen

Vorig jaar kreeg het imago van de behulpzame slimme speaker een knauw, toen bleek dat sommige opnamen niet alleen door computers maar vooral ook door mensen worden beluisterd. Google (Home, Nest mini), Apple (Siri) en Microsoft (Cortana) legden uit dat het helpt bij de verbetering van de spraakherkenning, maar veel gebruikers voelden zich bespied.

De menselijke controle ging daarop even op pauze, maar Google vraagt gebruikers weer te deel te nemen, meldt CNet. Het is een opt-in, dus je moet expliciet instemmen met beoordeling van stukjes audio door mensen.

De audio is geanonimiseerd en niet naar individuen te herleiden, stelt Google. Wat gezegd wordt, is ook zonder context wellicht persoonlijk. Heb je zo’n speaker? Dan kun je via deze instelling het opslaan van audio beheren.

Wanneer je het aanzet, geef je toestemming dat fragmenten 18 maanden bewaard mogen worden. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat slimme speakers wel populair zijn, maar dat een derde van de Nederlandse bevolking sceptisch staat tegenover de technologie, een cijfer dat al jaren stabiel is.

Bekijk meer van

Google

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.