— maandag 10 augustus 2020, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Oprichter kritische krant in Hongkong opgepakt

Jimmy Lai wordt aangehouden in HongKong. - © Foto: AP

De politie in Hongkong heeft een vooraanstaand lid van de pro-democratiebeweging opgepakt. Het gaat om Jimmy Lai, oprichter van de activistische krant Apple Daily. Onder meer het Committee to Protect Journalists maakt zich grote zorgen.

De 72-jarige mediatycoon werd gearresteerd op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet, die begin vorige maand door Beijing aan Hongkong werd opgelegd. Volgens de Hongkongse politie wordt hij verdacht van het samenspannen met buitenlandse mogendheden, waarvoor hij tot levenslang kan krijgen.

Naast Lai werden maandagochtend zes anderen gearresteerd, onder wie zijn twee zoons, de algemeen directeur en de financieel directeur van Apple Daily. Lai, die als 12-jarige van China naar Hongkong vluchtte, is een van de meest uitgesproken critici in Hongkong van het regime in Beijing. Zijn krant steunde de protestbeweging en hij lobbyde bij de Amerikaanse overheid om Beijing onder druk te zetten.

Lai werd dit jaar al twee keer gearresteerd, samen met andere activisten, op verdenking van het aanzetten tot illegale bijeenkomsten. Afgelopen juli gebeurde dit vanwege van zijn bijdrage aan een herdenking van het Tiananmenbloedbad van 4 juni 1989. De mediatycoon werd telkens op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn proces, maar volgens de Chinese krant Global Times zou de kans op borgtocht onder de veiligheidswet veel kleiner zijn.

Meer bij de Volkskrant.

Bekijk meer van

Jimmy Lai HongKong

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.