data als kans

— dinsdag 7 juni 2022, 19:00 | 0 reacties, praat mee

Opinie over averechts effect fact-checking leidt tot stevige aanvaring

ANP

Een column in Het Parool met daarin de stelling dat fact-checking mogelijk negatieve effecten heeft, omdat het uiteindelijk meer exposure geeft aan nepnieuws, heeft tot een felle discussie geleid tussen de opiniemaker Aaron Mirck en Alexander Pleijter, een van de fact-checkers achter Nieuwscheckers van de opleiding Journalistiek & Nieuwe Media van de Universiteit Leiden.

Pleijter noemt de insinuatie dat er door fact-checking mogelijk méér coronadoden zijn gevallen ‘ranzig’. Mirck sloot zijn opinie af met een open vraag of er zonder factcheckers meer vaccinaties “en dus minder coronadoden” zouden zijn geweest. Hij stelt in de discussie op Twitter dat de Leidense fact-checkers lichtgeraakt zou zijn.

In de opinie stelt Mirck dat “een raar idee lanceren en het op een gerespecteerd platform laten ontkrachten” nepnieuws een veel groter publiek geeft. “Wie de NOS niet vertrouwt, vertrouwt een factcheck op de NOS ook niet”, stelt Mirck. Hij hekelt ook de emotionele reactie van Pleijter op zijn laatste zin.

‘Vreselijk’
Volgens Pleijter geeft Mirck aangehaald onderzoek van tijdschrift Nature niet juist weer, omdat de opinie zelf leunt op een interpretatie van dagblad NRC. In april, toen NRC ook over het Nature-onderzoek schreef, stelde Pleijter dat de krant fact-checking onterecht als averechts afspiegelt.

Nature schrijft in dat onderzoek dat fact-checking wel degelijk zin heeft, maar dat de werking vaak ephemeral oftewel vluchtig is.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.