anner smart octo

— dinsdag 2 februari 2021, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Ophef over publieke uitval Britse staatssecretaris richting journalist

Staatssecretaris Kemi Badenoch | HM Treasury

In Groot-Brittannië heeft een lid van de Britse regering een onschuldige vraag een Huffington Post-journalist als 'creepy' en 'bizar' afgedaan en details uit de originele mail gepubliceerd. Journalistenverenigingen veroordelen de stap.

Centraal staan vragen aan staatssecretaris Kemi Badenoch, verantwoordelijk voor gelijke rechten. Zij promootte een video waarin parlementsleden vooral zwarte Britten aan te sporen zich te laten vaccineren.

Huffington Post-journalist Nadine White stelde in een mail te hebben gehoord dat Badenoch had geweigerd zelf in de video te verschijnen.

De mails bleven onbeantwoord, maar Badenoch nagelde het vermeende ‘creepy gedrag’ van White in een Twitter-draad aan de schandpaal. Ze noemde op Twitter een “treurig blik op hoe sommige journalisten werken”.

De Huffington Post zou volgens de staatssecretaris meehelpen wantrouwen rond vaccins te vergroten. Dat wantrouwen leeft in Engeland onder de zwarte bevolking, tegen de achtergrond van rondzingend nepnieuws dat het virus op zwarte bevolkingsgroepen wordt getest

Badenoch zou niet in de video hebben willen optreden, omdat ze zelf aan een vaccinatieproef meedoet. Ook zou ze door vergaderingen pas laat op de hoogte van de vragen zijn geweest.

White zou de weigering kortom hebben verzonnen, aldus de staatssecretaris.

Een woordvoerder van de premier Johnson zeggen dat er vooral sprak is van een misverstand tussen White en Badenoch. Waarom de staatssecretaris het nodig vond om de Huffington Post-journalist publiek te kapittelen “is iets dat je aan Badenoch moet vragen”, aldus de woordvoerder in The Guardian.

De Britse journalistenvakbond NUJ veroordeelt het gedrag van de staatssecretaris, dat White de nodige online en offline haatberichten opleverde. Algemeen-secretaris Michelle Stanistreet van de NUJ zegt dat Downingstreet in plaats van een veroordeling de staatssecretaris juist verdedigt.

“Vragen stellen aan verkozen politici is een vrij standaard journalistiek gebruik en het antwoord van Kemi Badenoch was, eerlijk gezegd, volstrekt ongepast en een vorm van machtsmisbruik. [..] Verkozen politici moeten zich inspannen om de standaard van het publieke debat te verheffen, niet kleinzerig uitvallen en zo vijandigheid jegens journalisten en journalistiek juist te vergroten”, aldus Stanistreet.

Bekijk meer van

NUJ Groot-Brittannië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.