— woensdag 18 augustus 2021, 09:37 | 1 reactie, praat mee

Ophef over inzet ANP Expert Support rondom campagne, ondanks wederhoor

De Dier&Recht-campagne maakt gebruik van stilering zoals ze op pakjes sigaretten te vinden zijn. | Dier&Recht

Een dierenarts en directeur van een stichting rondom dierenwelzijn heeft standpunten nogmaals in ANP Expert Support gezet, ondanks ruimte voor wederhoor in reguliere ANP-berichtgeving. Stichting Dier&Recht begon deze week een campagne tegen de melkindustrie, wat directeur Frederieke Schouten op aangifte van boerenbelangengroep Agractie kwam te staan. Laatste wijziging: 18 augustus 2021, 10:55

ANP gaf Schouten ruimte in berichtgeving over de aangifte van Agractie. Ze besloot daarnaast ook haar (betaalde) positie als ANP Expert te gebruiken om de campagne verder toe te lichten en de aangifte te bekritiseren, meldt Adformatie.

“Het kan onmogelijk de bedoeling zijn van het ANP dat de ruimte die het geeft aan deskundigen misbruikt wordt om een vete uit te vechten, los van de vraag of Schouten nu in haar gelijk staat of niet”, schrijft Adformatie-redacteur Jasper Mulder.

De campagne stelt dat zuivelproductie gepaard gaat met kalverleed. Om melk te blijven geven moeten koeien regelmatig zwanger worden. De kalfjes zijn nadien overbodig, worden gescheiden van moeders en belanden uiteindelijk in slachterijen, stelt Dier&Recht.

Belangenorganisatie LTO Nederland overweegt een gang naar de Reclame Code Commissie vanwege de ‘nare’ campagne.

Het ANP Expert Support werd een jaar geleden ingevoerd om journalisten en experts met elkaar in contact te brengen.

Manager van ANP Expert Support Arnold Vonk stelde toen dat veel kennis bij bedrijven en instellingen onbenut blijft. Aanwezige expertise wordt door journalisten niet altijd aangeboord maar ook niet - ongevraagd - door de kennisorganisaties zelf gepromoot. Kennisorganisatie laten daarmee een kans liggen om hun zichtbaarheid te vergroten, stelt Vonk.

Kort voor de lancering vorig jaar peilde Villamedia het enthousiasme voor en twijfels over de nieuwe dienst.

Bekijk meer van

ANP Expert Support Adformatie

Praat mee

1 reactie

Reinout, 23 december 2021, 16:19

ANP PERs Support is een absolute farce. Regelmatig kom ik zogenaamde expert meningen tegen die niet meer zijn dan een propagandistisch bericht zonder onderbouwing en vaak met onwaarheden. Dit moet stoppen. Het is een bedreiging voor de journalistiek dat betaalde content via ANP klakkeloos wordt verspreid.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.