— dinsdag 22 juni 2021, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Ophef om verspreiding beelden van lichaam Jürgen Conings

Politie bij Nationaal Park Hoge Kempe waar het lichaam van militair Jürgen Conings is gevonden - © Pino Misuraca

UPDATE Er zijn beelden gemaakt van het lichaam van de terreurverdachte en de extreemrechtse militair Jürgen Conings en die beelden zijn verkocht aan een Duits mediabedrijf. Tot afgrijzen van de Belgische minister van Justitie. Er is een onderzoek gestart naar een van de mannen die het lichaam vond, maar hij ontkent dat hij de beelden heeft doorverkocht.

Diverse buitenlandse media hebben al foto’s en een video van de overleden militair verspreid, waaronder het Duitse Bild, meldt Het Parool.

Het lichaam van Conings werd zondagochtend gevonden in het Nationaal Park Hoge Kempen door twee fietsers, onder wie een burgemeester en een jager. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie in Het Parool heeft de jager ook beelden gemaakt van het lichaam, die hij nadien lijkt te hebben aangeboden aan een Duits mediabedrijf.
‘Deze persoon is vervolgens verhoord door de politie. De procureur des Konings van Limburg heeft voor deze feiten een apart strafdossier geopend.’ Het gaat dan om schending van het recht op privacy en vanwege inbreuken op het recht op afbeelding. In het Nieuwsblad ontkent de jager. Het AD meldt dat een van de twee fietsers beelden heeft gemaakt.

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne reageert met afgrijzen op het lekken van de beelden. Grafschennis ís strafbaar, maar het onteren van de stoffelijke overschotten van een overledene door er foto’s van te maken en die te verspreiden, is dat tot nog toe niet, meldt de krant. Van Quickenborne wil daar verandering in brengen: in het nieuwe strafwetboek van België wordt lijkschennis opgenomen als strafrechtelijke inbreuk. In datzelfde wetboek zullen grafschennis en lijkschennis gelijk worden behandeld.

Er wordt via gerechtelijke weg op aangedrongen om de beelden te verwijderen. De bewindsman roept de Belgische media op de beelden niet te verspreiden en niet te verwijzen naar de buitenlandse websites waarop die wel zijn verschenen, uit respect voor de nabestaanden.

Vorige week ontstond er nog ophef in Italië over het uitzenden van beelden van het fatale kabelbaanongeluk in Lago Maggiore in mei. Meer bij het Nieu3wsblad / AD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.