Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 18 augustus 2010, 09:19 | 6 reacties, praat mee

Ophef om hoofdredactioneel NRC

Een hoofdredactioneel van NRC over een tweet die journalist Bert Brussen middels een screenshot herplaatste met daarin een doodsbedreiging aan het adres van Geert Wilders zorgt voor veel ophef, zo meldt de Volkskrant. In het commentaar van NRC Handelsblad stond maandag een korte passage over de kwestie: 'Een blogger die doodsbedreigingen aan politici herplaatst en daar 'Wilders met de dood bedreigen doe je zo' aan toevoegt, moet terecht vragen van de politie beantwoorden. Ook op internet is de uitingsvrijheid niet totaal.' Op internet volgde harde kritiek. Sjoerd de Jong, plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next wil de bewuste passage in het hoofdredactioneel commentaar wel toelichten. "Hij zegt zich te beroepen op het citaatrecht, maar hij heeft er alleen een kop boven gezet. Hoe heeft hij het bedoeld? Dat zie je er niet aan af. We schrijven dat het terecht is dat hij vragen moest beantwoorden, niet dat hij de bak in moet." Volgens Bert Brussen toont de reactie van NRC "iets over de kloof die gaapt tussen de interpreteerders van gedateerde vrije meningsuiting beknottende wetsartikelen als artikel 137d (het haatzaai-artikel) en de gebruikers van nieuw mediale vormen van journalistiek". Laatste wijziging: 19 augustus 2010, 13:03

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

paul vd hart, 18 augustus 2010, 11:19

Je kunt je terecht afvragen wat de journalistieke meerwaarde was van het herplaatsen van de tweet.

Er was geen commentaar, geen duiding, niets. Dat het om een citaat ging was overduidelijk, maar welk doel er mee gediend werd?

Dat NRC in een commentaar vraagtekens zet bij de kritiek op Justitie lijkt me ook niet meer dan gerechtvaardigd.

Paul Disco, 18 augustus 2010, 12:48

Geert Wilders heeft overigens aangifte gedaan tegen Bert Brussen. Ik kan me wel wat voorstellen bij een onderzoek(je) van de politie.
Dat het NRC in een commentaar onder meer (!) zegt dat Brussen best daarover ondervraagd zou kunnen worden, lijkt me prima duiding. Nuchter, ook. Eerder een reden om een abonnement te nemen dan om op te zeggen. Maar goed, we leven in een vrij land.

Wel geestig om te zien dat de roep om vrijheid van meningsuiting ‘op internet’ (wat daarbij dan ook bedoeld wordt) niet zou gelden voor NRC.
Overigens lees ik de stukken van Bert Brussen met plezier. Dat zijn bericht ironisch was bedoeld, was mij duidelijk. Maar Geert Wilders niet, en daar gaat het nu om.

herman, 18 augustus 2010, 15:08

Wat een gedoe en juist door dit soort zaken zo op de spits te drijven komt de “echte” vrijheid van meningsuiting in gevaar! Er wordt wel weer veel publiciteit rond bepaalde figuren mee gescoord. Het geheel riekt naar gespeeld onbegrip!

Eduard Bekker, 18 augustus 2010, 21:21

Vreemd dat degene die de bedreiging heeft getwitterd niet is vervolgd, of dat Wilders daar geen aangifte van heeft gedaan.

Paul Disco, 18 augustus 2010, 23:08

@Eduard Bekker
Ook de schrijver van het bewuste Twitterbericht zal binnenkort door de politie worden gehoord als verdachte van bedreiging. http://www.arjandasselaar.nl/Journalistgehoordvooropruiingenbedreiging.pdf

Wat ik overigens nog steeds niet begrijp na de reactie van Bert Brussen in NRC: wat is er nu ironisch aan zijn publicatie? Ik dacht eerlijk gezegd dat hij juist een tegel lichtte, zoals geenstijl beelden van beveiligingscamera’s online zet van verdachten. Maar niets in zijn reactie wijst daarop, ik twijfel tussen:
a. Bert Brussen snapt niet dat de politie niets doet aan openlijke bedreigingen aan het adres van Wilders,
b. Bert Brussen vindt de bedreiging op zich ironisch geformuleerd of anderszins humoristisch,
c. Bert Brussen vindt het ironisch dat mensen zomaar iemand kunnen bedreigingen, zonder dat daar wat aan te doen valt.
Ik sluit niet uit dat ik het juiste antwoord over het hoofd zie, maar dat is mij dan oprecht niet duidelijk. Brussen noemt ook zaken die niet te lezen zijn in het hoofdredactioneel commentaar.

Frappant dat Brussen in zijn reactie tegen het wetsartikel 137d ageert. Het zijn note bene de publicaties van een van zijn broodheren, De Telegraaf, die tot het wetsartikel hebben geleid. Tikkie brutaal is dat wel. Aan de ene kant is dat mooi, een beetje lef en durf maakt de journalist. Aan de andere kant is het kortzichtig: de bedreiging van een individu is een bedreiging van onze democratie. Ik vind het uitstekend dat beide bedreigingen te vuur en te zwaard bestreden wordt. En ik vind het dus prima dat NRC het becommentarieert. De reactie van Sjoerd de Jong, de NRC adjunct, op alle commotie is helder, er is geen speld tussen te krijgen. Dat is goed tussen alle ongefundeerdheid en kwetsende berichtgeving. Laat Brussen daar vooral niet op afgeven. Zijn beoogde vrijheid van meningsuiting is veel groter in stijlfiguren dan in nuance. Maar dat maakt rede niet onderschikt aan ironie.

J.C. Roodenburg, 19 augustus 2010, 16:40

Met het commentaar van NRC is er niks aan de hand. Bert Brussen reageert op de opiniepagina van de NRC al iets terughoudender. Hij blijft toch een ‘cowboy’ in het journalistieke gilde. De kwestie heeft ook helemaal niks met persvrijheid te maken maar met het opzoeken van grenzen en er overheen gaan. Daar zitten we niet op te wachten als je een degelijke journalist bent die dingen wil ‘duiden’ en niet zomaar een ‘burgerroeper’. Een blog is ook nog niet een column! Daar worden toch wel andere eisen aan gesteld. Brusse doet of alles één pot nat is.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.