— donderdag 12 augustus 2010, 13:50 | 2 reacties, praat mee

Kamervragen over verhoor Brussen

D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft kamervragen gesteld aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en staatssecretaris van mediazaken Marja van Bijsterveldt (CDA). Dat meldt Novum. Hij wil opheldering over de mogelijke vervolging van journalist Bert Brussen. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) sluit zich daarbij aan. Brussen plaatste op zijn website een kopie van een Twitterbericht waarin Geert Wilders werd bedreigd, en wordt nu mogelijk zelf vervolgd. Van der Ham vindt het logisch dat degene die het oorspronkelijke Twitterbericht heeft geplaatst, wordt vervolgd. "Maar het is vreemd dat een journalist die zo'n vreselijke bedreiging juist aan de kaak stelt, nu ook verdacht is." Meer bij Elsevier / Trouw / Novum via NU.nl / D66 Laatste wijziging: 12 augustus 2010, 17:51

Geert Wilders deed aangifte van bedreiging na het zien van de tweet op de website van Bert Brussen waarin een derde persoon hem met de dood bedreigt, zo meldt Elsevier. Brussen werd woensdag verhoord door de politie over de kwestie. Ook de schrijver van het bewuste Twitterbericht zal binnenkort door de politie worden gehoord als verdachte van bedreiging, zo valt op te maken uit het persbericht van het Openbaar Ministerie. Woensdag werd bekend dat Brussen naast bedreiging ook haatzaaien ten laste wordt gelegd, het delict waar ook Wilders voor terecht staat.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Dolf Risamena, 12 augustus 2010, 10:52

Iedereen kent wel van vroeger of nu ene klas met een tegendraads jongetje die zijn zin wil krijgen. Een jongetje dat tegen iedereen in het gezicht spuugt en als deze kwaad worden vervolgens zegt Meester ze plagen mij. Wat doet de meester die zegt jongens hou op plaag hem niet zo. En het jongetje kan verder zijn kattekwaad uithalen. Een echte meester met gezag zegt Hou op jongetje met ze te spugen. Het is onfatsoenlijk. De kinderen die het jongetje geweldig vinden die dat zomaar doet spreken in koren dat de meester er iets aan moet doen tegen die boosdoeners die het jongetje plagen. De meester dacht na en zegt okay als ik doe dan ook het jongetje en dreigt deze boosdoeners en jongetje uit school te plaatsen.
Wanneer wordt Nederland volwassen en staat er een echte leider op.

Kees Cornelder, 12 augustus 2010, 18:03

Bert Brussen - Jord Kelderachtige lefgozer in de journalistiek - plaatst een ab-so-lu-te sick joke op zijn blog. De goede verstaander heeft dit natuurlijk meteen door, grinnikt, vergeet het vrijwel meteen en scrollt verder.

Het punt is echter dat er steeds minder goede verstaanders zijn, wat alles te maken heeft met grote gespannenheid in Nederland wat betreft asymetrische denkende en zich als zodanig uitende stronteigenwijzelingen in het publieke debat. Voorop in dit rijtje staan natuurlijk Ayaan Hirsi Ali, Pim Fortuyn en Theo van Gogh waarvan de laatste twee, elk met een eigen opvattingenpakket, daarom dan ook vermoord zijn (globaal geschetst).

Ook Geert Wilders is zo’n asymetrische stronteigenwijzeling en ook hij is, net als Fortuyn en Van Gogh, herhaaldelijk met de dood bedreigd.

Normaal gesproken keek de Nederlandse overheid altijd de andere kant uit wanneer dit soort bedreigingen aan de orde waren - ‘het waait wel weer over’: zuinige maar toch vooral heel Hóllandse koopmansnuchterheid - maar met de lijken van Foruyn en Van Gogh zo open en bloot op straat kon deze typische bestuurderstruc niet meer toegepast worden.

En dus kreeg Wilders bewaking en niet zo weinig ook: permanent en met verschillende mensen, gemiddeld vier, om hem heen dag-in en dag-uit. Zij geven hem concrete aanwijzingen van màg (weinig) en wat nìet mag (veel) in zijn bewegen in het openbaar. De man is hierdoor de regie over zijn hele leven kwijt. Dit doet wat met een mens.

Onder andere dit: aangifte doen tegen Bert Brussen vanwege die sick joke, wat door Wilders allang niet meer als grap is ervaren. Immers, nog steeds zijn doodsbedreigingen aan zijn adres aan de orde.

Grap die ernst wordt dus. Het ligt in de orde van grootte van het verhaal van die theaterclown die halverwege de voorstelling keihard BRAND! BRAND! de volle zaal in schreeuwde. Iedereen die daarop keihard begon te lachen natuurlijk.
Alleen… het wàs brand, het theater met het gehele publiek fikte tot de grond toe af.

Ik hoop niet dat Bert Brussen door een gerechtelijke uitspraak zal worden afgebrand.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.